"Hosszú évtizedek után, mialatt a férfiakat és a csecsemőket különálló világokban képzelték el az emberek, világaik végre találkoznak. Az apaságba való átmenet az élet egy kiemelt eseménye, amely előre jelezheti az apa bevonódását a gyermeknevelésbe egészen a gyermek tizenéves koráig."

A holland Marian Bakermans-Kranenburg a kötődés egyik legismertebb nemzetközi szakértője. Új cikkének címe: Apa születik - az első 1000 nap. Az absztraktot és a kiemelt bekezdéseket Ördögh Csilla pszichológus, az MPPPOT elnökségi tagja fordította. 


Absztrakt: 
Társadalmi változások eredményeként ma az apák aktívabban vesznek részt a gyermekgondozásban, mint régen. Ebben a cikkben a kialakuló apaság kapcsán egy kontextusfüggő biológiai-viselkedéses modellre teszünk javaslatot, melyben szociokulturális, viselkedéses, hormonális és neurológiai tényezők lépnek életbe és egymással kölcsönhatásba az apaság első 1000 napján. Az apa részvételét a gondozásban szociokulturális tényezők is befolyásolják, ideértve a különböző elvárásokat az apák felé és az apa általi gondozás lehetőségeit, amit elősegíthet az esetleges fizetett apai szabadság. Egyes hormonok szintje (pl. tesztoszteroné, vazopressziné, oxitociné, kortizolé) bejósolja az apák szülői viselkedését. A gondozási tevékenységekben történő részvétel cserébe hatással van a csecsemő jelzéseire érkező további hormontermelődésre és agyi reakciókra. Az első gyermek születése az apaságba történő átmenetet jelöli, és kritikus időszak lehet a férfiak életében. Könnyedebb átmenet az apaságba optimálisabb apai részvételt jósol be a születést követő években. A prenatális és korai posztnatális apaság mélyebb ismerete előkészíti az utat ahhoz, hogy olyan intervenciókat fejlesszünk ki, melyek hatékonyan támogatják az apaságot a várandósság alatt és a gyermekek első életéveiben.

(... A cikk ír egy olyan intervencióról), melyben az apákat ultrahang vizsgálat alatt arra kérik, beszéljenek magzatukhoz, masszírozzák az anya hasfalán keresztül. Ezt videóra veszik és - használva a felvételt is - szakember segítségével 3 alkalmon keresztül átbeszélik az apró kommunikációs jelzéseket, a kötődési viselkedést, melyet a magzat apja felé produkál.

(...) Legalább két oka van annak, ami miatt érdemes felismerni, hogy az apaság jelentősége már a várandósság alatt elindul. Az első ok, hogy a prenatális környezet messzire nyúló hatással bír a gyermek fejlődésére nézve. Egy apa pozitívan befolyásolhatja ezt a környezetet (pl. azzal, hogy leszokik a dohányzásról) vagy negatívan (pl. azzal, hogy erőszakot követ el a párján). Az a viselkedés, mely védelmezi a várandós partnert, például ha az apa biztosítja számára az elegendő pihenést és a patogén hatású ételek elkerülését, védelmezi a csecsemőt és jótékonyan hat a baba fejlődésére. A második ok, hogy a várandós apák 11-79%-a szomatikus várandóssági tüneteket észlelhetnek magukon (ez az ú.n. couvade szindróma): hányingert, lábgörcsöket, hangulatingadozást és súlygyarapodást.

Az eredeti cikk 2019-ben jelent meg a Child Development Perspectives folyóiratban, "Birth of a Father: Fathering in the First 1,000 Days" címmel.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6919930/pdf/CDEP-13-247.pdf

A kép forrása: freepik.com/free-photos-vectors/people

Szuggesztiók, tanácsok, tippek az “új koronavírus” (COVID-19) helyzetre - kiváló hanganyagokat és írásos anyagokat ajánlunk. Az anyagok szabadon letölthetők és felhasználhatók.

https://www.sas-ok.hu/szuggesztiok-tanacsok-tippek-az-uj-koronavirus-covid-19-helyzetre/ 
Relaxációs hanganyagok:
Pihenés (5 perc)
Várakozás (5 perc)
Általános immunrendszer erősítés (15 perc)

Írott anyagok, tippek:
Stresszoldás
Megküzdés a társas elkülönítéssel
Általános javaslatok a betegekkel való kommunikációban

Köszönjük a SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés) oktatóinak az anyagokat.

All the audio materials are available in English as well on the same website. 

2020-03-16 

A Kormány 2020. március 16-i intézkedéseinek fényében a képzéseink az alábbiak szerint alakulnak: 
PERINAT - Perinatális (szak)tanácsadó képzés (négy féléves): 
   2020. februárban elindult, és mostantól online folytatódik. 
SASOK - Szuggesztiók alkalmazása a szomatikus orvoslásban képzés (egy féléves): 
   2020. márciusban elindult és mostantól online folytatódik. 2020 ősztől kezdve tervezünk több képzést tartani budapesti helyszínnel. 
NONFARMA - Nemfarmakológiai módszerek a perinatális fájdalomkezelésben képzés (egynapos elméleti): 
   Az áprilisra meghirdetett képzés elmarad. Idén 2020. november 7. szombaton lesz képzési alkalom, az áprilisra meghirdetett időpontra jelentkezetteket november 7-én várjuk. 
EGYNAPOS GYAKORLATI modulok, mind az "Ellátás a gyermek megszületésétől a kórház elhagyásáig" témakörben, mind a "Természetes szülés támogatása: tudományos eredményeken alapuló családbarát szülészeti gyakorlati ellátás" témakörben: 
    A 2020. márciusra és áprilisra már meghirdetett képzéseket egy később egyeztetett időpontban meg fogjuk tartani. Ebben az esetben a befizetett képzési díjakat a később megtartott modulra való befizetett összegként kezeljük. A május és június hónapra tervezett képzések időpontjairól vagy halasztásáról az aktuális helyzetnek megfelelően fogunk tájékoztatást küldeni. 
 
Bármilyen, a képzéseinkkel kapcsolatos kérdés esetén, kérem, írjanak az mpppot-kukac-gmail.com emailcímre. Köszönjük figyelmüket. 

2020-03-13 

Információ a 2020. tavaszára meghirdetett Családbarát Szülészet továbbképzéseinkről. 

A jelenleg hatályos szabályozásnak megfelelően meg fogjuk tartani a kis létszámú képzéseinket (a SASOK képzést és az egynapos gyakorlati modulokat), mivel a 100 fő alatti beltéri eseményeket meg lehet tartani, és a modulok maximális létszáma 15 fő hallgató. 
Fenntartjuk a jogot, hogy ebben változás következhet be, amennyiben a hatályos jogszabályok és rendelkezések változnak.
A kis létszámú Szuggesztív kommunikáció alkalmazása a szomatikus orvoslásban (SASOK) képzést elindítottuk ma Szegeden.
Az április 4-ére szervezett Nemfarmakológiai módszerek a perinatális fájdalomkezelésben képzést (NONFARMA) a résztvevők nagy számára való tekintettel elhalasztjuk 2020. november 7. szombatra.

Amennyiben változik a szabályozás, és a változások miatt el kell halasztanunk egy adott képzést, úgy a képzést egy később egyeztetett időpontban meg fogjuk tartani. Ebben az esetben a befizetett képzési díjakat a később megtartott modulra való befizetett összegként kezeljük. Az eredeti ígéretünkkel összhangban 10 fő részvételével már megtartjuk a modulokat.
Kérjük a kórházi kapcsolattartókat, hogy lehetőség szerint minimum 72 órával a képzés kezdetének időpontja előtt jelezzék, ha egy kollégájuk nem tud jönni. Biztosítani fogunk új időpontot számukra.

Összefoglalva tehát:
SASOK 2020-03-13-i indulással: MEGTARTJUK  
NONFARMA 2020-04-04: ELHALASZTJUK 2020-11-07-re.

A már meghirdetett egynapos gyakorlati képzéseket a márciusi D3 kivételével meg fogjuk tartani:
2020-03-26 csütörtök - D5 modul: A tudatállapothoz illeszkedő hatékony kommunikáció módszerei: a szuggesztív kommunikáció alapjai. MEGTARTJUK
2020-03-26 csütörtök - D3 modul: A családi egység / kötelék támogatása a korai gyermekágy idején ELHALASZTJUK egy később kihirdetésre kerülő időpontra. 
2020-04-07 kedd - D1 modul: Családbarát császármetszés  MEGTARTJUK
2020-04-16 csütörtök - D4 modul: Szoptatástámogatás  MEGTARTJUK
2020-04-16 csütörtök - D2 modul: Aranyóra és rooming-in.  MEGTARTJUK
2020-04-21 kedd - E2 modul: Vízben szülés  MEGTARTJUK
2020-04-23 csüt - D3 modul: A családi egység / kötelék támogatása a korai gyermekágy idején   MEGTARTJUK
2020-04-24 péntek - E10 modul  Esetmegbeszélések, jó gyakorlatok, szupervízió, kiégés megelőzés.  MEGTARTJUK
 
Kérdés esetén kérjük, írjon az mpppot @ gmail.com emailcímre. Köszönjük megértésüket. 

1. oldal / 2

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.