Gyermekágyas segítés

 

A gyermekágyas időszak

A szülést követő hetekben az anyában nagyon intenzív testi-lelki átrendeződés zajlik. Ez az elcsendesedés, az egymásra figyelés és az új rendszer kialakításának időszaka.

A párból család lett, hatalmas változás veszi ezzel kezdetét az édesanya és az édesapa életében egyaránt. A figyelmük fókuszába az újszülött kerül, finoman, érzékenyen rá kell hangolódniuk a kisbaba jelzéseire, szükségleteire. Óhatatlanul is megjelenhetnek félelmek, kérdések, különösen az édesanyában: Képes leszek őt életben tartani? Fogom-e tudni szeretni őt, és ő is fog engem szeretni? (Gitidiszné, Schneiderné, Molnár, 2019)

Az első időszakban rendkívül erőteljesen megjelenik a szülés élménye. Az ezzel való foglalkozás, érzelmi megdolgozás szükséges ahhoz, hogy ezt a jelentős életeseményt bele lehessen simítani a nő élettörténetébe. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy az anya újra és újra el tudja mesélni, hogyan adott életet gyermekének, élményei, megélései pedig értő fülekre találjanak (Gitidiszné, 2019).

A gyermek megszületésével a nőből anya, a férfiból apa lesz. Az anyaság és apaság integrálása a személyiségbe egy hosszú folyamat, melynek alakulása során a saját szülőkkel való kapcsolat kitüntetett jelentőséggel bír (Gitidiszné, 2019).

Ebben a lelkileg nagyon érzékeny és nyitott időszakban különösen fontos a megtartó, támogató környezet, akik körülveszik az újdonsült/többgyermekes szülőket, segítik őket abban, amire nekik a legnagyobb szükségük van. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy azok az anyák, akik megfelelő támogatásban részesülnek, elégedettebbek a saját anyaságukkal, és jobban érzik magukat testileg és lelkileg egyaránt (La Leche Liga, 2013).

Ugyancsak kutatások mutattak rá, hogy a társas támasz (érzelmi, instrumentális és információs támogatás) védőfaktort jelent a szülést követő posztpartum depresszió szempontjából (Lefkovics, 2019). 

Látható tehát, hogy nagyon fontos, hogy az ifjú szülőpár kapjon segítséget, támogatást a gyermekágy idején. Napjainkban a nukleáris családmodell térhódításával ez nagyon gyakran nem tud megvalósulni. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy az anyák tudjanak róla, milyen lehetőségeik vannak, ha professzionális segítőt szeretnének igénybe venni a szülést követően.    

 

A gyökerek: a gyermekágyas segítés Hollandiában megvalósuló gyakorlata

A gyermekágyas segítő szakma Hollandiából indult, ott egy több éves képzésen való részvétel után válhat valaki gyermekágyas segítővé. A végzett szakember ismeri a korszerű szoptatástámogatást, a lelki támasz nyújtásának lehetőségeit, illetve vállalja a család otthonában felmerülő praktikus háztartási teendők ellátását is.

Hollandiában mind az otthonszülés, mind az ambuláns szülés elterjedt gyakorlat, ezért szükség volt egy olyan utógondozási rendszer kialakítására, amiben nyomon követhető az anya és a baba állapota a szülést követő érzékeny időszakban. A gyermekágyas nővér a szülést követő 8 napban, mindennap meglátogatja az anyát. Ha az anya kórházban szült, akkor a kórház értesíti a szülésznőt és gyermekágyas nővért, hogy a baba-mama páros mennek haza és a gyermekágyas nővér még aznap megérkezik a családhoz. A korai gyermekágy napjaiban segít a baba gondozásában, ellenőrzi a baba és az anya állapotát - figyeli a baba gyarapodását, a sárgaság mértékét, nyomon követi az anya felépülését, méhének állapotát, segít az esetleges mellgyulladás kezelésében - , segít a szoptatásban. Napi kapcsolatban áll a szülésznővel, aki maga is 3-4 alkalommal meglátogatja az anyát. Ha az anya tápszeres táplálás mellett dönt, megtanítja a tápszer steril elkészítésének menetére, a tápszer adagolására, azonban szoptatni szándékozó anyának önállóan nem, csak a szülésznő egyetértésével adhat tápszert pótlásként. A baba-mama páros egészségi állapotának nyomon követésén kívül segít a háztartási feladatok ellátásában, takarításban, főzésben is.

A gyermekágyas nővért 90%-ban a biztosító finanszírozza, a biztosítási alapcsomag 24 óra gyermekágyas látogatást tartalmaz. Ezt a 24 óra látogatást kell 8 napra elosztani, de további 25 óra gyermekágyas szolgáltatásra is lehet szerződni a biztosítóval, illetve amennyiben a szülésznő indokoltnak látja, ezen a 49 órán felül is “írhat fel” további órákat a családnak, például, ha sok kisgyermek van a családban és az anyának nincs segítsége az ellátásukban.

 

Gyermekágyas segítők Magyarországon

Magyarországon Miskovics-Kobza Zsuzsanna (pedagógus, mediátor, dúla, kangaroula) képezi a gyermekágyas segítőket, kétnapos felkészítő tanfolyam során. A tanfolyam nem akkreditált, személyes tapasztalatok átadásán alapul. Elsősorban szemléletformáló jellegű, nagy hangsúlyt fektet az érzékenyítésre és a kommunikációs képességek fejlesztésére. A végzett segítők mentorálása, továbbképzésének lehetősége biztosított.

Ahogyan azt a bevezetőben már részletesen kifejtettük, a gyermekágyas időszak lényege a szülés utáni regeneráció, az újszülöttel való egymásra hangolódás. A nukleáris családmodell sok esetben nem teszi lehetővé, hogy az édesanyák pihenjenek, ágyban maradjanak, teljes figyelmüket önmagukra és a babájukra fordítsák. Segítség hiányában nekik kell gondoskodniuk a család ellátásáról, a háztartási munkák elvégzéséről a szülést követő napokban is.

A gyermekágyas segítők a család értékrendszere mentén segítenek a megbízóiknak abban, amire nekik szükségük van, ítélkezésmentesen. A segítő fő célja, hogy levegye az anya válláról a főzéssel, háztartásvezetéssel járó terheket, és lelkileg támogassa, megerősítse az anyát a gyermekágyas időszak érzékeny heteiben.

A segítők nem feltétlenül képzett szoptatási tanácsadók vagy babagondozásban képzett szakemberek. Amennyiben speciális területen végzett segítőt preferál, érdemes konkrétan rákérdezni az egyéb végzettségekre is. Vannak közöttük ugyanis speciális képesítéssel rendelkező segítők is, akik tudnak segíteni a nehezebb élethelyzetben lévő családoknak is.

A gyermekágyi segítők képesek empátiával, figyelemmel meghallgatni a nehéz szülésélménnyel rendelkező édesanyákat, elindítani őket a feldolgozáshoz vezető úton.

 

A segítséget keresők és a gyermekágyas segítők egymásra találásának menete

A gyermekágyas segítőt keresőket egy kérdőív segíti, hogy igényeiket minél pontosabban meg tudják fogalmazni, és olyan segítőt találjanak, aki a leginkább illik a család elvárásaihoz, szükségleteihez. A kérdőíven többféle főbb gondoskodási forma közül lehet kiválasztani azokat, amelyekben igényelnek segítséget, támogatást (babagondozással kapcsolatos feladatok, anyakényeztetés, lelki támogatás, háztartási munkák, állatgondozási feladatok). Ugyanitt lehetőség van megjelölni, ha speciális szaktudású segítőt szeretne választani a család, illetve egyéb kívánságok a segítővel kapcsolatban is itt kerülhetnek említésre (pl. speciális diéta szerinti főzés, a válaszkész, igény szerinti babagondozás támogatása, mosható pelenkával kapcsolatos ismeretek, hordozással kapcsolatos tudás stb.)

Érdemes azt is előzetesen végiggondolni, milyen időközönként, mennyi időre van szükség a segítő jelenlétére.

A szolgáltatás órabéres díjazással vehető igénybe, előre megállapodott órabér fejében.

Ahhoz, hogy a gyermekágyas segítő a lehető legjobban tudja segíteni a családot a baba érkezése utáni hetekben, ajánlott már a várandósság alatt megismerkedni egymással, beavatni őt a családi szokásokba, tisztázni az igényeket és az elvárásokat. 

A legtöbb segítő Budapesten és Pest megyében érhető el, de a képzett gyermekágyas segítők köre folyamatosan bővül vidéken is, akikhez lehet fordulni bizalommal.

 

Amerikában gyermekágyas dúlák segítik a posztpartum időszakot

A gyermekágyas időszak terheinek enyhítésére máshol más alternatívák születtek. Az Egyesült Államokban a posztpartum időszak segítői között szép számmal találunk dúlákat is. A modern kori dúlaság Amerikából indult útjára és míg például hazánkban elsősorban a szülésre való felkészülés során, illetve a szülés kísérőjeként keresnek fel a párok dúlákat, addig ott, a teljes perinatális időszakra és akár annak egy-egy szakaszára specializálódott dúla támogatását is kérhetik az anyák: a szülés előtti időszak kísérésére felkérhetnek antipartum dúlákat, míg a gyermekágyas időszak támogatására találunk kifejezetten posztpartum dúlákat. Persze a legtöbb esetben mindezek összefonódnak és egy ívet leírva támogatja a dúla a családot a teljes perinatális időszakban, de olyan is előfordul, hogy valaki inkább egy adott időszakban áll a családok rendelkezésére.

Eltérés a holland rendszerhez képest, hogy Amerikában a posztpartum dúlák nem az egészségügyi ellátás részeként, automatikusan keresik fel a családokat, hanem az igény az anyák oldaláról jelenik meg. Hasonlóság ugyanakkor, hogy az igényektől függően, akár napi több órát is eltöltenek a dúlák a családnál, és az anya fizikai és érzelmi támogatása mellett segítenek a házimunkában vagy akár a nagyobb testvérek körül is.

 

Dúlák szerepe Magyarországon a posztpartum időszakban

Ahogy arról fentebb már szó volt, hazánkban elsősorban a szülésre való felkészülés támogatására, illetve a szülés kísérőjeként keresnek fel a párok dúlákat, de a dúlai tevékenység általában ilyenkor sem ér véget a kisbaba megszületésével. A dúlaképzéseknek része a posztpartum időszak átbeszélése, a gyermekágyas anya fizikai és lelki támogatásának témája is. A szülés kísérésére felkért dúlák jellemzően tartják a kapcsolatot a megszült anyával, felkeresik a gyermekágyban, átbeszélik a szülés eseményeit, segíteni tudnak a szülésélmény feldolgozásában, az anya felteheti a testét, lelkét, kisbabáját érintő kérdéseit. Néha előfordul, hogy hosszútávú kapcsolat alakul ki az anya és dúlája között, azonban a posztpartum dúlaság, ahogy láthattuk, egy ettől eltérő intézmény. Ma már vannak dúlák itthon is, akik vállalnak kifejezetten posztpartum időszakban történő segítségnyújtást, ez azonban elsősorban az anya érzelmi, fizikai támogatására fókuszáló segítséget jelent, háztartásvezetési vagy nagyobb gyerekek ellátásával kapcsolatos tennivalókat jellemzően nem vagy külön megegyezés keretében vállalnak.

 

Elérhetőségek, tájékoztató honlapok, képzés

  • Miskovics-Kobza Zsuzsanna (Meső)  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • https://www.holdkunyho.hu/gyermekagyas-segitok-kepzese/
  • https://www.mpppot.hu/images/publikaciok/DLATANULMNY_2021.pdf

 

Felhasznált irodalom

 

Az összefoglalót készítette

Haászné Lovász Nóra, Kuczor Kitti, Pleván Tímea, Sólyom Andrea, Szénási Rita, Szlávik-Keller Hajnalka

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.