Kranioszakrális terápia (Upledger-i)

Ebbe belefoglaltatik valamennyi szerv és szervrendszer. A kranioszakrális rendszerben történő egyensúlytalanság kihat az egész szervezet működésére. Ugyanakkor ennek a fordítottja is igaz, kranioszakrális terápiával segíthetjük a szervezet egyensúlyi állapotának helyreállítását megtámogatva az öngyógyító mechanizmusokat. A módszer egyszerre hat fizikai, lelki és energetikai síkon.

 

A módszer története 

A fenti terápia kidolgozása John E. Upldeger (1932-2012) amerikai oszteopata orvos nevéhez fűződik. Kutatócsoportjával a Michigan Állami Egyetem Orvostudomáyni Karán 1975-1980 között tudományosan bebizonyította, hogy a koponyacsontok születés után sem forrnak össze, hanem felnőttkorban is képesek mikromozgásokra. Ebből kifolyólag a ritmikusan termelődő agyi-gerincvelői folyadék térfogatváltozás érezhető a koponyacsontokon és az egész testfelületen. Ezt az önálló ritmussal bíró rendszert Upldeger kranioszakrális rendszernek nevezte két végpontjára, az agyra (cranium) és a keresztcsontra (sacrum) utalva. A rendszer pulzálása (6-12/perc) eltér a mind a szívverés, mind a légzés ritmusától.

Upledger felfedezését segítette William Garner Sutherland (1873-1954), aki felfigyelt arra, hogy a koponyavarratok valós összecsontosodása komoly patológiás tüneteket okoz. Az ő nevéhez fűződik a kranioszakrális oszteopátia.

Andrew Taylor Still (1828-1917) pedig az oszteopátia és az első oszteopata iskola megalapítója. A képzés az ő iskolája révén terjedt el Amerikában és Európában. 

 

Indikációs / kontraindikációs köre 

A módszer a maga gyengédsége miatt megfelelő képzettség esetén minden életkorban alkalmazható, nincs kifejezett kontraindikációja. Bátran javasolható a perinatális időszakban is mind a várandósság/vajúdás/gyermekágy alatt az anyáknál mind  koraszülötteknél, újszülötteknél és később nagyobb gyermekeknél. A szülés során történő nagyfokú feszültségváltozás miatt a kranioszakrális rendszerben (főleg császrmetszés, vákuumos szülés) a kezelés kimondottan javasolt. A kranioszakrális rendszerben keletkező feszültség kihat  más szervrendszerekre. (A 9 éves kor alatti kezelés külön képzettséget igényel, erre a kliensnek javasolt figyelni.)

Alkalmazási terület a perinatáli időszakban: 

  • Nőgyógyászati panaszok: PCO, endometriózis, ciklusproblémák, meddőség
  • Várandósság alatti panaszok, szülési trauma
  • Újszülötteknél: kólika, alvásproblémák, szopási nehézség, szülési traumák (vákuum, fogó, császármetszés)
  • Gyermekkori zavarok: viselkedésproblémák, autizmus, hiperaktivitás, figyelemzavar, vizelet visszatartási problémák, kancsalság, megkésett beszédfejlődés stb.

Habár kontraindikációja nincs, nagyobb elővigyázatosság szükségeltetik olyan esetben, amikor a koponyaűri nyomás enyhe növekedése is veszélyt jelenthet. Pl, akut agyvérzés, akut agyhártyagyulladás, nyúltvelői sérv, agytörzsi daganat, stb.

 

A módszer "menete" 

A kezelés 5 gr-nyi nyomást alkalmaz, ami egy nagyon finom érintés. A kezdeti ritmusvizsgálat után a vízszintes kötőszövetek (fascia) oldása történik majd a terapeuta főleg a kliens fejét érinti, azon dolgozik, mikromanipulációt végez. A kezelés időtartama 45-60 perc, ruhában, legtöbbször masszázságyon, hanyatt fekvő pozícióban történik. Alternatív megoldások is léteznek, így azok is kaphatnak kezelést, akik nem tudnak hosszan feküdni. Babák, kisgyermekek esetében a tartós fekvés nem mindig megoldható, de a kezelés a páciens mozgása közben is kivitelezhető.

 

Elérhetőségek, szervezetek

 

Felhasznált irodalom

  • Daniel Agustoni: Craniosacral Therapy For Children, North Atlantic Books 2013
  • John E. Upledger: Találkozás a belső gyógyítóddal, Bioenergetic Kiadó 2010
  • Liddle SD, Pennick V: Interventions for preventing and treating low-back and pelvic pain during pregnancy. Cochrane Database Syst. Rev.2015
  • Castejón-Castejón M. et al: Effectiveness of craniosacral therapy in the treatment of infantile colic. A randomized controlled trial. Complement Ther. Med. 2019
  • Quraishy K.: Feeding in the NICU. A Perspective from Craniosacral Therapist. Neonatal Netw. 2016

 

Az összefoglalót készítette

Korondánné Ferenczi Gabriella, Magyarné Fehér Anna, Romsicsné Kolozsi Enikő, Tóth Rita, Veisenberger Eleonóra

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.