Vizes terápiák

 

A víz az élet elengedhetetlen feltétele, gyakorlatilag testünk minden szervében és működésében döntő szerepet játszik. Ténylegesen javíthatja egészségi állapotunkat, erőnlétünket, sőt még megjelenésünket is. A vízben való mozgás ingerek sokaságát biztosítja. Más mozgásélményt ad, mint a szárazföldi mozgás, mások a látási, hallási információk, más a bőrérzékelés, és a felhajtóerő miatt más a mozgás-kivitelezés is.

 

Módszerek

A Watsu módszert az 1980-as évek elején Harold Dull fejlesztette ki, aki Japánban végzett tanulmányai után a kaliforniai Harbin Hot Springsbe érkezve zen shiatsut kezdett tanítani. Megfigyelte, hogy a zen shiatsuban alkalmazott nyújtások, amelyek a meridiánok körüli energiablokkokat hivatottak feloldani, erősebb és mélyebb hatást voltak képesek elérni, ha meleg vízben végezték azokat. Mivel a vízben a teljes test ringatózik, mozog a kar a láb nyújtásával egyidejűleg, a Watsu lecsökkenti azt az ellenállást, amely akkor tapasztalható, ha az adott karral vagy a lábbal külön dolgoznak. A test fájdalom nélkül túl tud lépni azokon a korlátokon, amelyek a félelem miatt máskülönben fennállnának.

A Watsu csökkenti a szorongást, javítja az alvást és az emésztést, erősíti az immunrendszert, serkenti a simaizomzat (belső szervek) működését, miközben ellazítja a vázizomzatot, csökkenti a görcsösséget, növeli az ízületek mozgástartományát, és számos egyéb pozitív élettani hatása is van a test valamennyi szervrendszerére. A magasan képzett Watsu gyógyterapeuták sikerrel alkalmazzák rehabilitációs programok részeként is, mind testi, mind lelki természetű problémáknál, mint például agyvérzés vagy agysérülés után, ízületi gyulladás, krónikus fájdalom vagy poszttraumás stressz esetén. Watsu kezelés közben az érzelmek széles skálája törhet a felszínre, melyeket a kliens a folyamatos áramlás részeként oldhat fel és engedhet el magából. Ez a folyamat mintegy újraprogramozza őt arra, hogy a vízen kívüli élettel immár kiegyensúlyozottabban és rugalmasabban nézzen szembe.

A Watsu vízfelszíni terápia, vagyis a kezelt személy nem merül arccal a víz alá, s ezért orrcsipesz használatára sincs szükség. Igény szerint azonban jól kombinálható a módszer más víziterápiás technikákkal, köztük víz alattiakkal is. 

Az Aquatherics a vízi masszázs- és mozg(at)ásterápiák egy viszonylag új módszere, melyet Theri Thomas holisztikus egészségfejlesztő terapeuta dolgozott ki az Egyesült Államokban, évtizednyi víziterápiás, masszőri és mozgásművészeti tapasztalatának letisztult formájaként.

Nevét az aqua, valamint az etherics szavak összetételéből nyerte. Az előbbi latinul vizet jelent, míg az utóbbi a latin és a görög nyelvben is megtalálható, és arra utal, hogy az Aquatherics® vízi munkája nem csupán a testi, hanem az "éteri", vagyis egy tiszta, égi, megfoghatatlan, spirituális síkon is hat. A terápiában a terapeuta az odafigyelésnek azon a fokán van együtt a kezelt személlyel, ahol ő maga jóformán megszűnik létezni, és már csak a Jelenlét van jelen, a befolyásolás minden szándéka nélkül, teljes elfogadással, partnere minden rezdülését követve. A terapeuta képes a másik emberben pusztán azáltal feszültségeket oldani, hogy saját testében hoz létre egy ellazult, de magát el nem hagyó, aktív, energetikailag kiterjedni képes, felszabadult állapotot, amely szinte mágikus azonnalisággal hat vissza a kezelt személyre és hívja létre benne ugyanazt. 

Az Aquatherics maximálisan intuitív, improvizatív és személyre szabott, rutin sémák nélkül. A következő mozdulat mindig abból következik, amit a vízben lebegő test "kér". A módszer a gyors és lassú mozdulatok teljes spektrumával dolgozik, s a két véglet közötti dinamikát itt is a kezelt személy pillanatnyi igényei, reakciói, testének apró jelzései határozzák meg. A terapeuta teljesen ráhangolódik kliense légzésére (amely jellemzően szintén folyamatosan változik a kezelés alatt), s folyamatosan olvas partnere  sajátos "vízi testbeszédéből".

Az alkalmazható technikák között egyaránt szerepelnek víz alattiak és felszíniek, hosszú, kinyújtózkodó-kiterjeszkedők és magzati pózba összegömbölyítők, finoman áramlók és kirobbanók, az örvénylés, a repülés, a hullámzás, vagy épp a testetlen csendben való megpihenés élményét nyújtók.

Az Aquawellness az egyik leghatásosabb mód az "anyaméh-élményként" elhíresült megtapasztalás elérésére. A víz alatti és felszíni technikákat egyaránt alkalmazó terápia lehetővé teszi, hogy a kezelt személy mélyen belemerüljön azokba a rég eltemetett emlékeibe, amelyek a meleg vízben való gondtalan lebegésről, az anyai ölelésről, a feltétlen szeretetről és a hazatalálásról szólnak. A kezelés során újra felfedezhetjük az ősbizalom, a világmindenséggel való eggyé válás és a belső béke érzését.

A kezelés lassú, gyengéd nyújtásokat, víz alatti mélyizom-masszázst és ízületi oldásokat foglal magában, melyek légzéssel és energetikai munkával kombinálva fejtik ki hatásukat. A meleg vízben történő mozgatás hatására a gerinc "kilengi" magából a feszültséget, s így az energia újra szabadon áramolhat rajta keresztül.

Egy terápiás alkalom a víz felszínén történő lebegéssel, relaxációval indul. A terapeuta könnyedén a karjában tartja, masszírozza, nyújtogatja, ringatja és hintáztatja kliensét. A víz alatti rész akkor kezdődik, amikor a kezelt személy már mélyen ellazult és nyitott erre a lépésre. A merülés egy kényelmes, puha felületű orrcsipesz használatával történik, fokozatosan. A terapeuta teljesen ráhangolódik kliense légzésének ritmusára, s kettejük között a légzés és mozgás intuitív, szavak nélküli dialógusa alakul ki.      

A víz alatt a test gyakran rátalál játékos természetére is. A módszert nem kis részben az alkotók delfinek és bálnák kutatása közben szerzett tapasztalatai ihlették, s ez az óceáni rokonság a mozdulatsorok nagy részén tisztán érződik. A kezelést kapó felet öröm, extázis és a létezés könnyedsége járja át.  A kezelés végéhez közeledve ismét a felszíni munka veszi át a főszerepet: elcsendesednek, megnyugszanak a külső és belső hullámok.

 

Vizes terápiák a perinatális időszakban

A víz maga ideális közeg egy várandós anyának. A felhajtóerő megszünteti az állapot "terhes" velejáróit, a gerinc és az ízületek a súlytalan lebegéstől megkönnyebbülnek. A pocak kikerekedik, ezáltal a babának több mozgástere nyílik és több oxigénhez is jut, ráadásul valamiféle lelki közösség is keletkezik anya és baba között azáltal, hogy egy kis időre ugyanaz a közeg veszi körül mindkettőjüket, legyen az a magzatburkon belül vagy kívül.

A vizes környezet hatékonyan szabályozza a szervezeten belüli vízháztartást: csökken az ödéma, megszűnik a boka, az ujjak dagadása. A víz nyomása természetes gátat szab a túl hirtelen mozdulatoknak, ezért a mozgás közbeni sérülés veszélye minimális.

Az Aquanatal ősi, primitív, elemi, testi élmény szintjén hoz összhangba bennünket saját nőiségünkkel, izmaink lazulásával-feszülésével, a légzésünkkel és a születendő kisbabával. Amellett, hogy gyengéden, de határozottan edzésben tart, remek felkészülés a szülésre. A gyakorlatok között számos olyan akad, amely a szülés közben adódó helyzeteket modellezi valamilyen szempontból és segít, hogy a kismama megtalálja a helyét az adott helyzetben. A felkészülés háromrétegű: testi síkon különös figyelmet kap a szülésnél fontos izomcsoportok, ízületek rugalmasságának fokozása, majd ehhez kapcsolódik a testet a tudatossággal összekötő légzés, végül pedig azok a vizualizált képek, amelyeknek segítségével a várandós lelki közösséget teremthet a babával, bizakodássá formálhatja félelmeit és kibontakoztathatja belső erejét. S nem utolsósorban "a szülés művészete az elengedés művészete" mottója alatt megtanulhatók a lazítás különböző stratégiái, melyeknek segítségével a vajúdás hatékonyabbá, a méhösszehúzódások közötti szünet pihentetőbbé válik.

Az Integratív Aquaterápia (IAT), David Sawyer saját fejlesztésű módszere, melyet különféle testközpontú terápiás módszerek ötvözésével hozott létre az élet legkorábbi szakaszából származó traumák gyógyítására. A segítségével oldható problémák, jelenségek közé tartoznak például az anyával való kötődési zavarok, nehéz születésből fakadó fizikai és érzelmi traumák, a születés előtt vagy alatt a születendő szervezetébe jutott toxinok (akár tényleges káros anyagok, akár nem-fizikai természetű, "érzelmi/energetikai toxinok"), a generációkon átívelő sémák befolyása és még számos más fizikai, pszichés vagy spirituális természetű sérülés.

A Születés előtti utazás az Integratív Aquaterápia azon modulja, amely kifejezetten a magzati életre fókuszál a fogantatástól a születésig. Ez az időszak egyike azon életszakaszoknak, problémahordozó területek, testi-lelki alapmintákat lefektető "megtapasztalás-csomagoknak", ahonnan a legtöbb "ősprobléma", így azok gyógyítása is kiindul. A vizes közeg semmi máshoz nem hasonlítható hatékonysággal mélyíti el a kezelt személyt korai élményei, érzései felfedezésére tett belső utazásában. Az utazás "közlekedési eszközei" az egyes embrionális szakaszok jellegzetes mozgásmintái az egyetlen sejtnyi létezés áramló lebegésétől az anyaméh falán megtapadt embrió csőszerű, kígyózó létformáján keresztül a teljesen kifejlődött magzat komplex mozgásvilágáig.

Minden IAT módszer-modul, így a Születés előtti utazás is víziterápiás technikákat - elsősorban a Watsu és a Waterdance elemeit - ötvözi a pszichoterápiával, más határterületek tudásanyagából is merítve (pl. mozgásfejlődéstan, pre- és perinatális pszichológia). A kezelések meleg vizű medencében zajlanak, ahol a trauma és a sokk szinte szó szerint kioldódhat a test szöveteiből, és hosszú idő óta fennálló feszültségek elengedésére kerülhet sor. A súlytalan közegben könnyebb újra felfedezni az egészséges mozgásmintákat, a megtestesülés könnyedségét, kecsességét. Ha a trauma kioldódott, az egyén energetikai én-érzékelése lehetőséget kap arra, hogy konfliktusok és feszültségek nélkül töltse ki a rendelkezésére álló testet és teret, amely a korábbi, beszűkült állapothoz képest tágasabb, teljesebb.  

Az átéltek feldolgozását már a kezelés közben is segíthetik rövid beszélgetések a terapeuta és a kezelt személy között - ellentétben a legtöbb víziterápiás módszerrel, amelyek jellemzően szavak nélkül zajlanak. A vízi kezelés szükség szerint kiegészülhet (egy vagy több) szárazföldi terápiás beszélgetéssel is.

 

A víziterápiák hatásai

A vizes terápiáknak számtalan jótékony fizikális és pszichés, érzelmi hatása ismert.

Pszichés, érzelmi és szellemi hatások:

 • Mélyen ellazít (relaxál);
 • Oldja a feszültségeket;
 • Túlterhelt felnőttek stressz-szintjét csökkenti;
 • Olyan örömöt ad, amely feltölti az egészség, az energia és a vitalitás belső forrásait;
 • A hála és az élettel való eksztatikus kapcsolódás mély állapotait váltja ki;
 • Mélyíti a kezelt személy kapcsolatát önmagával, partnerével, családjával és közösségével;
 • Segít a vízzel, a születéssel, illetve fulladás közeli élményekkel kapcsolatos traumák feloldásában;
 • Növeli a kezelt személy hatékonyságát a nyugalom és az összpontosítás lehetőségének megteremtése által;
 • Fejleszti az olyan emberi értékeket/képességeket, mint az elfogadás és a tolerancia, önmagunkkal és másokkal szemben;
 • Lehetővé teszi, hogy saját lényünk ismeretlen, és olykor lenyűgöző aspektusait éljük meg, és felfedezzük a kreativitás és a belső béke eddig kiaknázatlan forrásait.

Fizikai hatások:

 • Nő az ízületek mozgástartománya;
 • Ellazulnak az izmok, csökken az izmok görcsössége;
 • Csökken a fájdalom;
 • Növeli a test rugalmasságát;
 • Rehabilitációs lehetőséget nyújt sérülések, törések után;
 • Újra kapcsolatba hoz bennünket saját testünkkel.

 

A víziterápiák ellenjavallatai

 • láz, fertőző betegségek, jelentősen csökkent vitálkapacitás;
 • szívbetegség; súlyosan leromlott keringési rendszer; végletesen magas vagy alacsony vérnyomás, nemrégiben átélt agyvérzés;
 • mélyvénás trombózis;
 • kezeletlen cukorbetegség;
 • tracheosztómia;
 • olyan vesebetegség, ahol a páciens rosszul tűri a folyadékveszteséget;
 • súlyosan csökkent képesség a test hőszabályozására;
 • epilepszia;
 • perforált dobhártya (a fülbe nem mehet víz), köhögési reflex hiánya;
 • kiszámíthatatlan széklet- vagy vizeletvisszatartási képtelenség;
 • nagy felületű nyílt sebek, illetve olyan állapotok vagy nemrégiben kapott kezelések, melyek a bőrt fokozottan sérülékennyé teszik;
 • veszélyeztetett várandósság (orvosi konzultációt igényel).

 

Az összefoglalót készítette

Szabó Imola Éva

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.