"Perinatális szexualitás: révbe érés, vagy fennakadás?" - előadás

 

Az előadás absztraktja

Az előadásban a perinatális szexualitással kapcsolatos nemzetközi kutatások főbb módszereit és eredményeit mutatom be. Áttekintjük azokat az ajánlásokat is, amelyeket a perinatális területen dolgozó szakemberek figyelmére érdemesek. 

 

Előadó: dr. Varga Katalin, PhD. pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológioai Tanszékének vezetője

A diploma megszerzése, vagyis 1986 óta folyamatosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként dolgozik. Kutató- és elméleti munkáiban a különféle módosult tudatállapotokkal – kiemelten a hipnózis illetve az autogén tréning – foglalkozik.

A Magyar Hipnózis Egyesületének hipnoterápiás tanfolyamát 1991-ben végezte el, és hipnoterapeutaként egyre több területen (szülészet, általános anesztézia, orvos-beteg kommunikáció, kritikus állapotú betegek) szorgalmazza a pozitív szuggesztiók alkalmazását, és általában a lélektani szempontok érvényesítését.

Egyetemi oktatóként felfigyelt arra, hogy milyen méltatlanul mellőzött a pszichológusok oktatásában (de akár a tanárképzésben is) a szülés-születés témaköre. Pályája kezdetén ún. „speciális kurzusként” tartott e témáról órákat. Ebben az időszakban jelent meg a „Szülés-születés” c. könyv, amelyet Suhai Gábor társszerzésével jegyez. Az utóbbi években több kötet szerkesztőjeként járult hozzá korszerű szakanyagok megjelentetéséhez a SzüléSzületéS minősége, a nemfarmakológiai szülészeti fájdalomkezelés ügyében.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal közösen gondozott Perinatális Szaktanácsadó posztgraduális képzés felelős vezetője és oktatója az ELTE-n.

Egyéni tanácsadásban 30 éve foglalkozik gyermeket váró párokkal. Az Aktív Szülés Program munkatársa és kuratóriumi tagja alapításától fogva. Különféle szakmai valamint nagyközönségnek szóló fórumon igyekszik felhívni a figyelmet e téma rendkívüli összetettségére, finom szabályozottságra, és a szülés-születés „minőségének” messzire nyúló hatásaira.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.