SzüléSzületéS Éjszakája 2018.

Kutatók Éjszakája – Születés Éjszakája –  2018. szeptember 28.

ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Izabella u. 46.

Intézeti szervező: Varga Katalin

Kapcsolattartó: Bakos Krisztina (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Időpont(ok): 19:00 – 20:30
Terem: Fsz 8.
Jelleg: Workshop
Létszám(fő): 20 fő
Felelős (név+e-mailcím):
Platthy István Művészetterapeuta, rajztanár, mesterpedagógus
Poór Anna művészetterapeuta asszisztens

„Csillagbölcső születik”

A szülés, születés élménye, emléke, körülményei összetett dolgok, pozitív és negatív lelki tartalmak egyaránt kapcsolódhatnak hozzájuk. Különösen igaz ez, ha hozzávesszük az egyes családtagok születéséről fennmaradt családi történeteket vagy éppen eltitkolt tényeket.  A művészetterápia saját eszköztárával ezeket a bennünk élő, sokszor tudattalan tartalmakat nem direkt, hanem tapintatosan indirekt módon közelíti meg. Ilyen szempontból nagyon hatékony tud lenni a népművészet kínálta formakincs. A népművészeti motívumokat és szimbólumokat nem másolva, hanem belülről átélve, továbbgondolva teremtik meg saját személyes szimbolikus képi világukat alkotóink. Workshopunkon belül először egy rövid előadás formájában erre mutatunk példákat, utána saját élményként a résztvevők készítenének egy saját alkotást módszerünk segítségével. Már maga az alkotási folyamat is gyógyít és lélekrendező hatással bír,  de aki szeretné megosztani verbálisan is gondolatait, érzéseit az alkotásával kapcsolatban, annak erre is lehetősége nyílik.

Időpont(ok): 19:00 – 23:00
Terem: 201
Jelleg: Workshop
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím):
Dr. Berecz Bernadett
Fésűs-Tolmácsi Petra
Kőrösi Kitti

Ismerkedés a babahordozással, próbahordozás.

Bepillantás a babahordozó eszközök világába, különböző, anatómiailag helyes babahordozó eszközök áttekintése, előnyök, hátrányok megvitatása, segítség a család számára megfelelő eszköz kiválasztásában. Próbalehetőség: pocakkötés, vagy elöl hordozás kipróbálása.

Kisbabásoknak: kötésjavítás, babahordozó eszközök kipróbálása

Időpont(ok): 18:30 – 19:30
Terem: 206
Jelleg: Előadás
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím): Rados Melinda

A szülési fájdalom nyomában...

Sok ember már a „szülés” szó hallatán is egyből az erős fájdalomra asszociál. A teljes fájdalommentességet ígérő gyógyszeres fájdalomcsillapítás helyett azonban milyen módokon lehet mégis a szülési fájdalommal „együtt dolgozni” a szülés folyamata során? A fájdalom ugyanis folyamatos információval szolgál a kismamának, például hogy szülése hol tart, illetve segíthet a megfelelő vajúdási pózok megtalálásában is.

A szülési fájdalom természetének rövid megbeszélése után klinikai illetve szülésznői nézőpontból vesszük szemügyre azt, és megpróbáljuk összeszedni, hogy milyen attitűd és mely tényezők játszanak szerepet a stressz és ezáltal a fájdalom érzetének emelkedésében és csökkenésében, amihez segítségül hívjuk az ezen a téren zajló friss kutatásokat.

Időpont(ok): 19:30 – 20:00
Terem: 206
Jelleg: Beszélgetés
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím): Petre Veronika

A magzat üzenete

Eddig még nem kutatott érzései, élményei a magzatnak. Ha szólni tudna hozzánk, mit mondana?                                                          

Időpont(ok): 20:00 – 20:30
Terem: 206
Jelleg: Beszélgetés
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím):
Vass Gabriella, bába-szülésznő
Csomós Patrícia bába-szülésznő

Tények és tévhitek az otthonszülésről

A szülés helyszínéül Magyarországon 2011 óta választhatják legálisan, szabályozottan a családok az otthonukat, amennyiben a megszabott feltételek teljesülnek. Bár vannak országok, ahol ez a bevett szokás, sok rémhír és tévhit övezi az otthonszülés jelenségét. Tanulságos lehet olyan szakembereket tapasztalatait meghallgatni, akik bába-szülésznői szemléletben dolgoznak, és otthon- és kórházi szüléseknél is munkálkodnak. Az interaktív beszélgetése Vass Gabriella és munkatársai szeretettel várják az érdeklődőket. 

Időpont(ok): 21:30 – 22:00
Terem: 206
Jelleg: Előadás
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím): Ördögh Csilla pszichológus, perinatális szaktanácsadó

A születés pszichológiája

Mit jelent megszületni? Milyen testi-lelki-szellemi lenyomatot képez, és ez hogyan befolyásolja a későbbi életünket? Mit árul el nekünk az embrió, mit mond nekünk – rólunk – a testi fejlődés korai fázisa, a test, az agy, a szív, a bélrendszer kifejlődése? Hogyan hordozzuk tovább megszületésünk lenyomatait? Az előadás a megszületés pszichológiájával és hosszú-távú hatásmechanizmusaival, a szerveink, szervrendszereink kiépülésével és születés négy szakaszával holisztikus szemléletben foglalkozik.

Időpont(ok): 22:30 – 23:00
Terem: 206
Jelleg: Beszélgetés
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím):

Fantha Zsuzsanna szülésznő, perinatális tanácsadó. Szent Imre Kórház

Horváthné Kondor Katalin szülésznő, perinatális tanácsadó, szoptatási tanácsadó. Szent Imre Kórház

Más(tudat)állapot - interaktív esetelemzések

A program során gyakorló szülésznők számolnak be arról, milyen jelei, feltételezett okai, és lehetséges megoldásai vannak a szülő nőknél gyakran tapasztalható tudatállapot megváltozásának.

A technokrata szemléleten túlmutató megközelítés szerint a szülést kísérőknek legalább annyira értő módon kell a lelki történésekkel foglalkoznia, mint a testieket követnie.

Időpont(ok): 19:30 – 20:00
Terem: 216
Jelleg: Beszélgetés
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím): Nyitrai Eszter pszichológus, perinatális szaktanácsadó, dúla

Poszterszekció: Varázsmondatok a Szülőszobán  és Mindent a Pólyázásról

Varázsmondatok a szülőszobán

A megfelelő kommunikáció az élet minden területén rendkívül fontos, a gyógyításban pedig kiemelt jelentőséggel bír. A szülés körüli módosult tudatállapotban a verbális és nonverbális jelzéseknek mind megnő a súlya, ezért fontos annak tudatosítása, milyen káros hatása van az óvatlan megfogalmazásoknak, meggondolatlan kijelentéseknek, negatív szuggesztióknak a kórházi beavatkozások idején ezekben a rendkívül érzékeny és kiszolgáltatott helyzetekben. Ugyanakkor amennyiben jól és támogatóan használjuk a szuggesztív kommunikációt, akkor a mindennapi kórházi gyakorlatban azt a gyógyítás szolgálatába állíthatjuk, szülés esetén pedig akár a kedvező(bb) végkimenetel záloga is lehet.

Anyai beszámolók alapján vizsgáljuk, hogy milyen közlések hangzanak el a vajúdás során, a szüléskor vagy a műtőben császármetszés esetén.

A pólyázás

A pólyázás a világ szinte minden táján elterjedt szokás, a babákról való gondoskodás és a megnyugtatás egyik leghatékonyabb módszere. Mégis érdekes jelenség, hogy bár a történelem során évszázadokig minden babát bepólyáltak, egyszer csak teljesen eltűnt a családi hagyományból, illetve az intézményi ellátásból is, ám napjainkban újra egyfajta reneszánszát éli. A pólyázás történetéről, módozatairól, néprajzi, társadalmi, pszichés és politikai vonatkozásairól szól majd az előadás.

Időpont(ok): 20:00 – 20:30
Terem: 216
Jelleg: Beszélgetés
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím):

Peer Krisztina klinikai gyermek szakpszichológus, metamorphoses meseterapeuta

Kele Fodor Ákos költő, író, szerkesztő

Beszélgetés a „Megálmodtalak” című könyvről

A könyv apropója a párhuzamos napló, amit 3 gyermekükkel való várandósságról és szülésről írtak a szerzők. Mivel az írás anyai és apai szempontból külön-külön készült, izgalmas, gondolatébresztő, inspiráló lehet minden kedves érdeklődő számára. A szerzőkkel prof. Dr. Varga Katalin beszélget

Időpont(ok): 21:30 – 22:30
Terem: 216
Jelleg: Beszélgetés
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím): Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó

Kerekasztal beszélgetés: A perinatális életidő etikai kérdései

A vendégekkel prof. Dr. Varga Katalin beszélget.                                                                                 

Időpont(ok): 19:00 – 23:00, 21:30 - 23:00
Terem: 216
Jelleg: Workshop
Létszám(fő): 8 fő / alkalom
Felelős (név+e-mailcím): Andrek Andrea pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

A test nyelvén szólva, hallgatva

Lelki történéseink mélyen testünkbe ágyazódva zajlanak, a perinatális időszakban különösen kiemelkedő jelentősége van a testi és lelki változások összefonódásának. A műhelyre olyan érdeklődőket várok, akik kíváncsiak arra, hogy a pszichoterápiás munkában milyen eszköztárral tud párbeszédet folytatni egymással páciens és terapeuta a verbális csatornán túl. Rövid esetvignettákon és saját élményű tapasztalatokon keresztül nyílik lehetőség a szomato-pszichoterápiás munkába való betekintésre.

Időpont(ok):
19:00 - 20:00   filmvetítés majd beszélgetés  20:00 - 21:00
21:00 - 22:00   filmvetítés majd beszélgetés  22:00 - 23:00
Terem: P2
Jelleg: Film + Beszélgetés
Létszám(fő): nincs korlát
Felelős (név+e-mailcím): Novák Julianna, dúla, perinatális szaktanácsadó

Mikroszülés – filmvetítés és beszélgetés

A Mikroszülés című egyórás film a szülést és a születést friss szemszögből, a mikroszkóp lencséjén keresztül vizsgálja. Górcső alá veszi a jelenlegi szülési protokollok gyermekeink egészségére gyakorolt hatását, ami hosszútávon az egész emberiség jövőjét befolyásolja.

A film készítői Toni Harman és Alex Wakeford, brit filmkészítő házaspár, a Freedom for Birth c. film is az ő alkotásuk (Alto Films Ltd /UK). Hisznek abban, hogy ezt a filmet most kellett leforgatniuk és a világ elé tárniuk, hogy a szóban forgó tudományos kutatások eddigi eredményei minden ember tudomására jussanak.

A film bemutatója világszerte 2014szeptember 20-án volt.

Részletek: http://microbirth.com/about/

http://anyakforradalma.szules.hu/a-mikroszules-celja/

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.