Búcsúzunk Dr. Szeverényi Péter PhD szülész-nőgyógyásztól, klinikai szakpszichológustól (1949-2023)

 

SzP

Fénykép forrása: mta.hu

 

A magyar szülészet-nőgyógyászat területén Szeverényi doktor azon kevesek közé tartozott, akik következetesen a családközpontú szülészeti gyakorlatot, a pszichoszomatikus szemléletmódot képviselték – évtizedek óta. Emberséges, a betegeket és a kollégákat is tisztelő személyisége támaszt és biztonságot jelentett mindenki számára. Halálhíre mindenkit megdöbbentett. Most egyedülálló pályafutása előtt tisztelgünk, mi, egykori és jelenlegi munkatársai, barátai – kismamái és betegei nevében is.

Szeverényi doktor 1973-ban az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát és a Női Klinika állományába kerülve gondosan megtervezett és kimunkált munkaprogramjával járult hozzá a szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika megteremtéséhez és terjesztéséhez. Tevékenysége, iskolateremtő munkája a büszkeségre okot adó egyetemi hagyományaink méltó folytatása. Számos hazai és nemzetközi konferencián ismertette azon kutatások eredményeit, amelyekkel hazánkban elsőként foglalkozott. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatjuk a várandósság alatti illetve a szülést követő pszichés és szexuális változásoknak, az együttszülés pszichológiai vonatkozásainak a vizsgálatát vagy éppen a depresszió, a szorongás prevalenciájának a meghatározását a különböző nőgyógyászati betegcsoportok esetében illetve a gyógyulás pszichoszociális aspektusainak úttörő jellegű kutatását.

Szeverényi Péter munkával töltött évtizedeinek markáns pozitív hatása ma is észlelhető. Kezdeményezése révén vált mindennapi gyakorlattá a „papás szülés”, a rooming-in ápolási rendszer és mindezek eredményeként a debreceni Szülészeti Klinika Európában elsőként érdemelte ki a Baby-friendly Hospital megtisztelő címet. Benne a debreceni Magatartástudományi Intézet egyik szellemi alapítóját is tisztelhetjük. Munkabírása, kreativitása révén jelentős érdemei vannak a hivatásszemélyiség alakításában, a humánus orvos-beteg kapcsolat kultúrájának és technikájának terjesztésében. A Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati alapításában és negyedszázados működtetésében is áldozatkész munkát végzett.

Büszke vagyok arra, hogy Péter egykori tanítványának, munkatársának, barátjának tarthatom magam. Bár most búcsúzunk tőle, bízom benne, hogy nagyon sokáig velünk maradnak bölcs, okos tanításai, nyugalmat árasztó, mosolygós személyisége. Boldogok, akik ismerhették és a kezei között szültek, születhettek.

 

Dr. Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, gyásztanácsadó, MPPPOT elnökségi tag

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.