Dr. Raffai Jenő

 

1954. június 22-én született Szombathelyen. Édesapja, Raffai Jenő kántor-karnagy, pedagógus, általános iskolai igazgató volt, édesanyja Tokaji Jolán, a gyermekvédelemben dolgozott. Szüleivel, és az egy évvel idősebb testvérével, Évával az iskola udvaron álló pedagógus lakásban laktak.

 

DrRaffaiJeno

 Dr. Raffai Jenő

Fénykép forrása: Dr. Somkövi Ágnes

 

Már gyerekkorában is szeretett másokkal beszélgetni, őket meghallgatni, problémájuk megoldásában segíteni. A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium elvégzése után ezért az ELTE pszichológiai képzésére jelentkezett, de nem vették fel. Elhivatottságát bizonyította, hogy miközben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán oligofrén pedagógiai diplomát szerzett, a János Kórház Pszichiátriai Osztályán segédápolóként dolgozott. Végül az ELTE Pszichológiai szakra került felvételre, melynek elvégzése után a büntetővégrehajtásban kapott állást, ahol az elitéltek, társadalomba való visszatérését támogató programot dolgozott ki, melyből a PhD dolgozata is született.

Évekig dolgozott az Újpesti Kórház Gyermekpszichiátriai Osztályán, melyet akkor dr. Vikár György vezetett. A pszichoanalízissel ekkor kötött életre szóló szövetséget. Első kiképző analitikusa Virág Teréz, majd évtizedeken keresztül Dr. Hidas György volt.

Az újpesti pszichiátriai osztályon kezelt egyik fiatal beteg terápiája közben fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a súlyos pszichiátriai megbetegedések hátterében a prenatalis életidőben átélt érzések jelentős szerepet játszhatnak. Az elsődleges prevenció tehát a magzati kor, így a kismamákat kell ebbe a folyamatba bevonni. Így született meg az anya-magzat kapcsolatanalízis, melyet kiképző pszichoanalitikusával, Hidas Györggyel dolgozott ki.

A prenatális pszichológia területén 1991 óta publikált, rendszeresen előadásokat tartott az ISPPPM kongresszusain. A prenatális pszichológia fontosságát hangsúlyozva 1996-ban Dr. Hidas Györggyel megalapították a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságot.

Dr. Hidas Györggyel dolgozták ki az anya-magzat kapcsolatanalitikus képzés kereteit, melyet Magyarországon Dr. Hidas György, Müller Zsófia pszichológussal, Németországban és Ausztriában Dr. Raffai Jenő, Dr. Ludwig Janussal tartott.

 

Az anya-magzat kapcsolatanalízis témájában két könyve jelent meg:

  • Megfogantam, tehát vagyok - Útmutató Kiadó 1997,
  • Hidas-Raffai-Vollner: Lelki köldökzsinór - Helikon Kiadó 2005.

 

Vágya, hogy olyan szülőotthonok legyenek, ahol a kismamák várandósságát nemcsak orvosi szempontból, hanem mentálisan is támogassák, ahol a kisbabák háborítatlanul jöhetnek a világra, nem valósult meg.

2015. április 3-án, 60 évesen hunyt el.

 

 

Szerző

Dr. Somkövi Ágnes 

orvos, anya-magzat kapcsolatanalitikus, kiképző

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.