Születésház

 

A születésház egy független, szülésznők /bábák/ által üzemeltetett hely, ahol jól meghatározott szakmai kritériumok mentén zajlik várandósgondozás, szüléskísérés, kora gyermekágyas gondozás.

A legtöbb országban az intézeten belüli és intézeten kívüli szülési lehetőségek szerint van kidolgozva a szabályozás. Intézeten belüli szülés alatt a kórházakban zajló szüléseket értjük, míg az intézeten kívüli szülések lehetséges helyszínei:

  1. az otthonszülés – amikor a szülés színhelye az adott család lakóhelye
  2. intézeten kívüli szülés – amikor a szülés helyszíne nem a család otthona, de nem is speciálisan egy szülésre kialakított helyszín
  3. születésház – amikor a szülés helyszíne egy speciálisan a szülésre kialakított és csak annak időtartamára használt helyszín.

Ami közös bennük: a jól képzett bábai szaksegítség és a várandós családok együttműködése a jogszabályoknak megfelelő körülmények szigorú biztosítása mellett. Magyarországon is érzékelhető egy egyre nagyobb társadalmi igény, a nem orvosok által kísért és nem kórházakban zajló szülések iránt. Az intézeten kívüli szülésre már 2011 óta létezik jogszabály. Leginkább az otthonszülés keretrendszere kidolgozott.

Születésház /Geburtshaus/, születés központ /birthcenter/, bábai szemlélettel működő szülészeti helyszín /birth place/. Világszerte többféleképpen is illetik. Németországban, Ausztriában, Svájcban, Nagy-Britanniban, Dániában, Svédországban, Finnországban, Franciaországban, Spanyolországban, hogy csak a legközelebbi európai országokat említsük, mindenki számára ismerős a kifejezés. Magyarországon még sokszor szakmai körökben sem tudják pontosan mit is jelent. Ami tény: a magyar szülészeti ellátó rendszerből még hiányzik ez az elem. Az egyszerűség kedvéért használjuk a leggyakrabban használt formát: születésház.

 

Munkacsoportunk minden olyan kezdeményezést támogat, ami előre viszi a születésházak megjelenését a szülészeti ellátórendszerben;  társadalmi szemléletformálás, tájékoztatás, információ nyújtása külföldön működő intézményekről. Távlatos célunk egy működő születésház létrehozása, ami a családok ellátásán túl oktatási tevékenységet is folytatna.

A szülés-születés kiemelkedő jelentőségű életesemény, minőségének hatásai társadalmi, családi és egyéni egészségügyi vonatkozásban is távolra nyúlnak. Ezeket az összefüggéseket látva, nagyon fontosnak tartunk minden olyan változást, fejlődést a szülészeti ellátórendszerben, ami az élettani szülészeti folyamatok kifejtődését támogatja.

 

Munkacsoportunk tagjai mind végzett perinatális szaktanácsadók, mindannyian várandós nőkkel, és családjaikkal dolgozunk alap tevékenységeink szerint. Alapítótagok: 

 

 Dr. Gutmann Orsolya - szülész-nőgyógyász szakorvos

Ördögh Csilla - pszichológus 

Szelényi Nóra - pszichológus 

Tutsek Annamária - tanár, dúla, okleveles Spinning Babies® Szülő Oktató

Vass Gabriella - bába-szülésznő 

Veisenberger Eleonóra - biológus, dúla, okleveles Spinning Babies® Szülő Oktató

 

 ∇

 

Budai Perinatális Központ

 

BudaiPerinatlisKozpont

 

1118. Budapest, Kelenhegyi út 31/a

+36-20-470-1058

WEBOLDAL

Kapcsolódó publikációk, sajtóanyagok

Ozonetv - Ismeretterjesztő - Észak-Dél-Otthonszülés

Image

A műsor vendégei: 

dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó, Születésház MPPPOT munkacsoport egyik alapítója
Dr. Prof. Varga Katalin pszichológus, az ELTE PPK Perinatális szaktanácsadó képzés alapítója és vezető oktatója
Vass Gabriella bába-szülésznő, Születésház MPPPOT munkacsoport egyik alapítója
Keszler Viktória közgazdász, dúla, a „Másállapotot a szülészetben!" mozgalom egyik alapítója
Dr. Győrffy Judit jogász
 
Dátum: 2021.12.05.

Fénykép forrása: https://ozonetv.hu

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.