Perinatális terápiás módszerek
Szerkesztette: Dr. Andrek Andrea PhD

Csokorba gyűjtöttük azokat a hazánkban is elérhető terápiás és segítő irányzatokat, amelyek hatékony támogatást kínálnak a fogantatás, szülés és gyermekágy idején. A felsorolt módszerek, irányvonalak bizonyára nem fedik le a kínálat teljes spektrumát, számos egyéb módszer is kínálkozik, amely ugyancsak járható utat mutat a felmerülő problémák megoldásra.

Szakemberként kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a hozzánk forduló kliens nehézsége túlmutat saját kompetenciánkon. E gyűjtemény rövid, tömör összefoglalóját adja azoknak a módszereknek, amelyek szakértői felé tovább küldhetjük klienseinket. Az egyes módszerekhez kínálunk további elmélyülési lehetőséget is honlapok vagy szakirodalom formájában.

Módszertől függően lehetőség van egyéni-, páros-, és családos (szülők és gyermekek, szükség esetén a tágabb család tagjaival kiegészülve) részvételre. Egyes módszerek egyéni, mások csoportos formában támogatják az őket megkeresőket. Egyes szemlélet képviselői egy-két alkalommal, mások néhány hetes vagy hónapos, megint mások hosszabb távú elköteleződéssel járó idői kerettel dolgoznak. Egy-egy alkalom lehet egy vagy több órás, ill. akár egyhuzamban néhány nap hosszúságú. Léteznek módszertanilag precízen körülhatárolt technikák, de van olyan is, ahol a terapeuta vagy tanácsadó szabadon, a kliens aktuális igénye vagy állapota mentén, vele közösen alakítja az alkalom témáját és lefolyását.  Egyes módszerek a problémát és érzelmeket verbalizálják és az elhangzottakra összpontosítanak, ugyanakkor vannak nonverbális hangsúlyú, a mozgást, testérzetet, légzést, képi megjelenítést, hangot vagy más önkifejező lehetőséget felhasználó lehetőségek is. Egy adott módszer koncentrálhat a jelenben felmerülő elakadásra, nehézségre, megint mások a háttérben meghúzódó okokat keresve nyúlnak vissza a múltba, a kliens korábbi életkorának történéseihez, emlékeihez és fantáziához, akár korábbi generációk életeseményeihez.

Az elmúlt 10 év során ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó Szakirányú Továbbképzésének hallgatói – akik maguk is a születés körül tevékenykedő szakemberek: szülésznők, védőnők, nővérek, dúlák, pszichológusok stb. – a bemutatásra kerülő perinatális terápiás módszerekkel és azok jeles képviselőivel, egyes esetekben az adott módszer kidolgozóival találkoztak. Az összefoglalók elkészítése, az anyagok összefésülése és rendezése számos kolléga körültekintő munkájának eredménye.

Igyekeztünk megmutatni, milyen szemléleti keretben dolgoznak egy adott módszer képviselői, mit tartanak munkájuk lényegi elemének; hogyan alakult ki az adott módszer; kiknek javasolják, ill. kik azok, akiknek kevéssé vagy kifejezetten nem ajánlják; hogyan zajlik az adott terápiás folyamat, mik az idői keretei és hol lehet elmélyülni, bővebben utána olvasni az adott irányzatnak, módszernek.

Reményeink szerint ez a válogatás gyakorlati segítséget nyújt a sokszínű terápiás világban való tájékozódáshoz.

 

A humán idegrendszer plaszticitására alapuló, direkt idegrendszeri stimulációt alkalmazó, szisztematikusan strukturált kezelési, és tornarendszer (DSGM I., DSGM II.) Az egymásra épülő terápiás egységek koraszülött/ újszülött kortól, felnőtt korig sérülés specifikusan alkalmazhatók.

A FEMM program célja, hogy a fogamzóképes éveikben járó nők számára olyan egészségnevelési oktatást nyújtson, amely azzal a tudással ruházza fel őket, melynek köszönhetően naprakésszé válhatnak saját reproduktív egészségükkel kapcsolatban, és ezt illetően képesek informált döntéseket hozni. 

Az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing = szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás) viszonylag új terápiás módszer, melynek első változatát 1989-ben írta le Francine Shapiro (1948. február 8. - 2019. június 16.) amerikai pszichológusnő. 

Az anya-magzat kapcsolatanalízis preventív és terápiás módszer. Feladata, hogy támogassa az anyát a várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusai, problematikus viszonyai rendezésében.

Az autogén tréning jelentése: önmagunkból eredő gyakorlás. A módszer az orvostudomány által elfogadott, bizonyított lehetőség, amely a koncentrált önellazítás rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlataival...

A BMC nem más, mint egy képzeletbeli utazás az állandóan változó élő testben. A felfedező a tudat - gondolataink, érzéseink, energiánk, lelkünk és szellemünk összessége.

Az anyai fantáziák és szorongások meghatározzák az anya viselkedését, melyek a csecsemő körüli gondozási helyzetben megnyilvánulnak, és megfigyelhető módon alakítják az anya-gyermek kapcsolatot.

1. oldal / 3

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.