Alexander technika

 

A módszerről

Az Alexander módszer a testben felgyülemlett fizikai feszültségek feloldására szolgál. Az öntudatlan izomfeszültség ellen általában nem teszünk semmit, de egy idő múlva ez kihathat az életünk minőségére, mert anélkül, hogy tudatában volnánk, jelentős mértékben beavatkozunk mozgásunk természetes folyamatába.

Friedrick Matthias Alexander ausztrál színész volt, akinek a hangképzéssel volt problémája. Kilenc évig figyelte és elemezte a testének rezdüléseit, a mozgását, hogy javítson a helyzetén. Ez idő alatt dolgozta ki azt a technikát, amit azóta is használnak a módszer tanárai.

Az Alexander technika egy olyan pszichofizikai módszer, amely a hibás, diszfunkcionális testtartási szokások, mozgásminták tudatosításával, majd ezek elhagyásával az optimális mozgásminta kialakulását eredményezi. Egyszerű, gyakorlati módszer, amely segít visszaállítani a mozgás szabadságát és csökkenteni a felesleges feszültségeket a testben.

Alexander a tünetek lelki oldalával nem foglalkozott a módszer kidolgozásánál, így az okok feltárása nem része a technikának, a lényeg, hogy visszaállítsuk a harmóniát a testben. Mindazonáltal ezek a testi tünetek sokszor szoros kapcsolatban vannak lelki problémákkal.

A testünkben benne van az egész élettörténetünk. Alapvetően jól működik a testünk, hiszen minden gyerek megfelelő, egészséges és ösztönös mozgással születik. Idővel azonban bizonyos szokások alakulnak ki, melyeknek egy része konstruktív, de befolyásolja a testhasználatunkat a stressz, vagy egyéb fizikai trauma is. Egyes mozgásmintáink, reakcióink idővel automatikussá válnak, aminek a mentén elkezdődhet a diszfunkcionális testhasználat kialakulása. A problémát az okozza, hogy ennek általában nem vagyunk tudatában, és ezért nem is változtatunk rajta.

Az Alexander tanár felméri, hogy hogyan használja valaki a testét, milyen a kialakult szokásrendszere ezen a téren, és ha szükséges, akkor hogyan lehet változtatni a berögzött szokásokon. Segít felismerni és elengedni a felesleges feszültségeket, a kényszer-izomtartásokat, miközben arra törekszik, hogy átadja tanítványának a tudást, mellyel később egyedül is képes lehet a testének tudatos használatára.

A várandósság alatt folyamatos változás történik a testben, melyet az Alexander módszerrel lehet fizikai szinten támogatni, követni a kialakult változásokat.

 

A módszer menete

A kliens asztalon, háton fekszik, várandósság alatt akár oldalt fekve. A kezelés során izmokkal, kötőszövettel, lágy részekkel foglalkoznak. A technika finom érintésekkel dolgozik, ami támogató várandósan is. A folyamat során kapcsolatépítés történik a saját testünkkel, várandósan a testünkben lévő babával is.

A várandósság alatt a rekeszizmok, illetve a légzésben részt vevő izmok felszabadítása is nagyon jótékony hatású. Az ellazuláson kívül a módszer alkalmazása a funkcionális problémák kezelésére is alkalmas.

Várandósság alatt jelentősen megváltozik a test, a baba növekedésével a medence kitágul és a test súlypontja is megváltozik, a deréktáji szakasz egyre ívesebb lesz, és egyre nagyobb teher nehezedik a lábakra. Ebben a rendkívüli fizikai és pszichikai változással járó időszakban az Alexander-technika megbízható alapot biztosít arra, hogy a kismamák könnyedén viseljék megváltozott testi és lelki állapotukat. A technika segít a megfelelő testtartás kialakításában, hogy a kismama minél kevésbé terhelje a gerincet, mozgékonyabb maradhasson és a magzatnak is megfelelő teret tudjon adni.

Az Alexander tanár segíthet felkészülni a vajúdásra. A kismama megtanulhat kényelmesen ülni, guggolni és képessé válhat arra, hogy tudatosan elengedje a medencealapi izmokat, és a kontrakciók között elengedni a felesleges feszültséget. A folyamatos tudatos figyelem segítheti együtt dolgozni a gravitációval, amikor a baba átbújik a szülőcsatornán.

A baba megérkezése után az Alexander technika testtudatos szemléletével átsegítheti a kismamákat az esetleges kezdeti nehézségeken. Magasabb szintre emeli az önreflexiót, így testi és lelki feszültségek nélkül élhetik meg a nők az anyává válás első időszakát.

 

Indikáció

Bárkinek ajánlott. 

 

Kontraindikáció 

Nincs ilyen, kivéve, talán, aki nem bírja az érintést. 

 

További infók

 

Az összefoglalót készítette

Borsós Borbála, Gáspár Anna, Kákonyi Lilla, Szabóné Orbán Ida

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.