... ki ég, ki nem ég... -ki... A kiégés nem játék - műhely perinatális szakemberek számára

A kiégés (egyelőre) nem önálló diagnosztikus kategória, ugyanakkor számos „jelet” küld az egészség, kapcsolatok, attitűdök, stb, terén. A probléma az, hogy ugyanezen jelek (pl. fáradékonyság, alváspobléma, személyközi feszültségek stb.) sok más okból is előállhatnak, így – sajnos – a kiégést már csak kifejlett formájában észleljük, ahonnan nagyon nehéz a visszaút. Mindebből az következik, hogy a kulcs a kiégés megelőzése, mégpedig életvitelszerűen gyakorolni a preventív lépéseket.

A műhelyen Linda L. M. Worley, M.D. és Cynthia M. Stonnington, M.D. „Vitorlás” metaforája alapján ismertetünk és mennél inkább el is végzünk olyan gyakorlatokat, amelyek a szakirodalom és többünk tapasztalata alapján egyaránt beválnak a kiégés megelőzésében: így például az időgazdálkodás, az érzelmek feldolgozása, a kapcsolatok ápolása, szakmaválasztás motívumának azonosítása, és így tovább.

A műhely fő üzenete, hogy a megvalósult kiégést gyógyítani rendkívül nehéz, ezért sokkal inkább a megelőzésen lehet a hangsúly, aminek van néhány szervezeti lehetősége, ám az igazi kulcs az egyén kezében van. Saját magunk testi-lelki-mentális-spirituális jólétéről saját magunknak kell gondoskodni.

A műhely – szándéka szerint – akkor hatékony, ha ki-ki kellően őszintén és nyíltan dolgozik magában / magán. Ezekből annyit és úgy oszt meg a többiekkel, ami számára kényelmes. Akár semmit.

 

Várunk mindenkit, aki elszánt arra, hogy napi gyakorlatába építsen olyan elemeket, amellyel megelőzheti a kiégést, és megőrizheti életöröme áramlását.

Image

 

A 3 órás műhelyt Prof. Varga Katalin pszichológus, hipnoterapeuta tartja

Dátum: 2023. 05. 12. péntek

Időpont: 15:30 - 18:30

Helyszín: ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék  ♦  1064 Bp. Izabella utca 46.

Részvételi díj: 13 500 Ft

Részvételi díj aktív MPPPOT tagoknak: 12 000 Ft 

Kizárólag AKTÍV ELTE perinat hallgatók számára: 6 000 Ft

 

JELENTKEZÉSI FELÜLET EZEN A LINKEN

Image

 Prof. Varga Katalin PhD pszichológus, hipnoterapeuta // ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

dr. Varga Katalin, PhD. pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője. A diploma megszerzése, vagyis 1986 óta folyamatosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként dolgozik. Kutató- és elméleti munkáiban a különféle módosult tudatállapotokkal – kiemelten a hipnózis illetve az autogén tréning – foglalkozik.
Egyetemi oktatóként felfigyelt arra, hogy milyen méltatlanul mellőzött a pszichológusok oktatásában (de akár a tanárképzésben is) a szülés-születés témaköre. Pályája kezdetén ún. „speciális kurzusként” tartott e témáról órákat. Ebben az időszakban jelent meg a „Szülés-születés” c. könyv, amelyet Suhai Gábor társszerzésével jegyez. Az utóbbi években több kötet szerkesztőjeként járult hozzá korszerű szakanyagok megjelentetéséhez a SzüléSzületéS minősége, a nemfarmakológiai szülészeti fájdalomkezelés ügyében.
A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal közösen gondozott Perinatális Szaktanácsadó posztgraduális képzés felelős vezetője és oktatója az ELTE-n.
Egyéni tanácsadásban 30 éve foglalkozik gyermeket váró párokkal. Az Aktív Szülés Program munkatársa és kuratóriumi tagja alapításától fogva. Különféle szakmai valamint nagyközönségnek szóló fórumon igyekszik felhívni a figyelmet e téma rendkívüli összetettségére, finom szabályozottságra, és a szülés-születés „minőségének” messzire nyúló hatásaira.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.