Séta 2019

Összefoglalónk 2019-es Sétáról

Az idei sétán kialakult összbenyomásunkról szeretnénk most beszámolni nektek! Fontos tudni, hogy csapatunk sokféle szakemberből áll (szülészorvos, szülésznő, dúla, pszichológus, stb.), így igazán interdiszciplináris szemléletet tudunk vinni azokra a helyekre, ahova beengednek bennünket. Továbbá a természetes szemlélet és a legfrissebb tudományos nemzetközi elvek elkötelezett hívei vagyunk.

 

Jó hírek
Először kezdjük a jó hírekkel. Olyan kórházakban jártunk, ahol akadtak pozitívumok is, mint például a vajúdás természetének olyan tisztelete, ami megengedi a szabad testmozgást a vajúdó nő számára, vagy az aranyóra iránti elköteleződés a szakmai gárda részéről. Ha ilyet láttunk vagy hallottunk, akkor nem fogtuk vissza a dicséreteinket, és bíztattuk a kórházi dolgozókat abban, hogy ezen az úton haladjanak tovább.

 

Amit tenni tudunk
Azon kívül, hogy meghallgatjuk a kórházi szakembereket, mindig teszünk valami javaslatot arra, hogy hogy lehetne meghaladni az esetleges megtorpanásokat. Van, ahol nagy örömünkre ezt nyitottsággal, pozitívan fogadják tőlünk és reméljük, hogy felajánlásaink hosszútávú támogatást nyújtanak a jó irányú változtatásban. Szakemberekkel és szaktudással való találkozás lehetőségét tudjuk biztosítani (például hogyan lehet segíteni a vertikális testhelyzetben történő kitolást), össze tudunk kapcsolni szakembereket, illetve korszerű tudást képviselő szakirodalmat tudunk kínálni. Ellenben nem ellenőrző bizottság vagyunk, ahogyan azt néha hiszik rólunk.

 

Főbb benyomásaink
Amit évek óta sajnálattal veszünk észre, hogy egy-egy kórháznak vannak erősségei, egy-egy ponton valóban az anya- és a bababarátság feltételeinek megfelelő ellátásban részesítik a családokat, ugyanakkor jelenleg nem látunk olyan kórházat, ahol az anya- és bababarátságnak vagy a családbarátságnak minden feltétele megvalósulna.

 

Személyes élmények szerepe
Továbbá azt tapasztaltuk, hogy egyes vezetők személyes élményei sokszor keverednek a szakmai irányelveikkel, és olykor ez a legnagyobb jóakarat mellett is megtorpanást okozhat a fejlődésben. Vélményünk szerint az egészségügyi dolgozók számára alapvető fontosságú lenne olyan mentális egyensúlyt segítő csoportok, fórumok kialakítása, amely nem hagyná őket egyedül a munkájukban, az esetleg nehéz tapasztalásokkal. Van erre persze jó példa is, amikor egy osztályvezető főorvosnak gyermekei természetes úton születnek, az meglátszik abban is, ahogy a szülészetet vezeti.

 

Javaslataink
Az idei sétán felmerült a gyakorlati képzések kialakításának fontossága is. A rutinszerű rossz gyakorlatok felváltása érdekében fontos lenne, hogy a szakemberek lássanak olyan szüléseket, amelyek beavatkozás-mentesen, szépen haladnak, és mennek végbe. A változtatáshoz hiteles forrásból kell tájékozódjanak, valamint direkt módon kellene tapasztalniuk, hogy miért, mennyire és hogyan lehet a természet erejében bízni akkor, amikor egy nő és egy baba egymást segítve mennek végig a SzüléSzületéS folyamatán.

 

Te mit tehetsz
Szeretnénk biztatni benneteket is kedves csatlakozók, kedves olvasóink, hogy mindenki tegyen a saját lehetőségei szerint saját környezete terében, hiszen akár a legapróbb cselekedet is számít! Lehet ez a szomszéddal való beszélgetés, lehet ez egy iskola osztályában szülésről szóló előadás megtartása, lehet ez szakirodalmi cikk fordítása, stb.

 

Ars poetica
Meggyőződésünk, hogy a szüléseket nem vezetni, hanem kísérni kell, bízva a természet bölcsességében. Azért, hogy a jelenleg túlkontrollált SzüléSzületéS folyamata a maga ritmusában haladhasson, mind tehetünk valamit!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.