Debra McLaughlin mesterbába Magyarországon: előadás és műhelyek

Várandós Strukturális Felmérés és Korrekciók - MAP for Better Birth

- A várandósságnak NEM kellene fájnia - 

 

Debra McLaughlin, nemzetközileg ismert és elismert amerikai mesterbába 2024 novemberében Magyarországra látogat. A Budai Perinatális Központ szervezésében, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság, valamint az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék társszervezésében előadáson és két (egymástól független) workshopon keresztül, három héten át osztja meg tudását a várandósság alatt megjelenő anyai testérzetek magzati fejlődésre és szülésre gyakorolt hatásairól: 

 

ELŐADÁS: 2024. november 6.  // Budapest: ELTE Egyetemi Kongresszusi Központ // RÉSZLETEK & REGISZTRÁCIÓ

Első kétnapos MŰHELY: 2024. november 8-9. // Budapest: Budai Perinatális Központ // RÉSZLETEK & REGISZTRÁCIÓ

Második kétnapos MŰHELY: 2024. november 15-16. // Budapest: Budai Perinatális Központ// RÉSZLETEK & REGISZTRÁCIÓ

 

Az előadást és a műhelyeket tolmácsolja: Tutsek Annamária perinatális szaktanácsadó, strukturális integrátor (TestSzobrász), Spinning Babies® Szülőoktató, Budai Perinatális Központ egyik alapítója

Image
Image
Image
Image

A módszer szemlélete

 

A várandósság alatt megjelenő anyai diszkomfort érzések, fájdalmak, kellemetlen tünetek bármennyire is általánosak, Debra szemléletében fontos jelzések arra vonatkozóan, hogy a testen belül nagyobb belső - lágyszöveti és ízületi - egyensúlyra lenne szükség. A méh nem egy magzatvízzel telt labda, vagy lufi, a magzati pozíció sem esetlegesen alakul ki. A méh körüli szövetek befolyásolják a méh elhelyezkedését, formáját, csavarodásra való hajlamát, melyen belül a magzat alkalmazkodik ahhoz a térhez amiben fejlődhet.  

 

A Debra személyes jelenlétével Magyarországon is elérhető programok (előadások és workshopok) gyakorlati példákon keresztül segítenek megérteni, mennyire fontos lehet a lágyszöveti egyensúly, a megfelelően erős és rugalmas tónus egy könnyebb szüléshez. Említésre kerülnek olyan módszerek, kezelési eljárások, gyakorlatok, amelyek megelőzhetnek egy kibillent állapotot, illetve korrigálhatják az anyai belső testegyensúlyt. 

Például amikor egy várandós nő hasa balra, vagy jobbra kitér a test középvonalától, azt gondolhatjuk, a gyermek azt a “méh-részt” választotta tartózkodásául. Jó kiterjeszteni a megértésünket a méh helyzetét alakító kötőszöveti hálóra. Ha bárhol féloldalasan túlfeszülés, görcs van, ott megrövidülnek a várandósságban simaizmokkal telt méhtartó szalagok, mely kibillentheti a méhet egyensúlyi helyzetéből. Ezáltal a magzat, egy oldalra tendáló méhben növekszik, amelyben nem ő választotta a fejlődési pozíciót, hanem alkalmazkodott a számára rendelkezésre álló térhez. Ezek azok a magzati kényszertartások, amelyek később szopási nehezítettséghez, nyugtalanabb alváshoz és ébrenléthez, korai fejlesztésre való nagyobb igényhez vezethetnek. Ha ez az egyensúlytalan állapot fennmarad a vajúdás megindulásakor, a kontrakciók ereje nem a “kijárat” felé, hanem például az anya egyik oldali medencecsontja, vagy keresztcsontja felé terelheti őt. Ezek mind az anya, mind a magzat számára nem normatív fájdalmakat, beilleszkedési gondokat, gyakoribb relatív téraránytalanságot, elhúzódó látenciát, magas egyenes állást, hátsó koponya forgást, arctartást, esetleg vállelakadást okozhatnak. 

A 4 lépésből álló felmérés és a korrekciók könnyen elsajátíthatók minden szakember számára, aki kismamákkal foglalkozik, akkor is, ha még nem dolgozott testfókuszú módszerekkel. Bíztatunk minden kollégát, hogy emelje be munkájába ezt a szemléletet, mert nagyon sokrétű haszna van mind a várandósság, mind a szülés, mind az újszülött-, és csecsemőfejlődés, valamint később a tanulási készségek és mozgáskultúra pozitív alakulására nézve.

 

"A várandósságnak NEM kellene fájnia!"

 

A módszer megalkotója, előadó és műhelyvezető: Debra McLaughlin

 

Debra McLaughlinDebra 30 éve nyújt szakmai támogatást várandós anyáknak és gyermekeiknek, szüléseknél és azon túl. Szüléskísérő dúlaként kezdte munkásságát, majd fascia és kranioszakrális terapeuta lett, végül bába-szülésznő. Jelenleg professzionális oktatóként dolgozik, fő fókuszában a gyengéd érintéses terápiák állnak, melyek a test belső egyensúlyát hivatottak segíteni helyreállítani. Technikái több ezer embernek segíthettek abban, hogy kényelmesebbé váljon várandósságuk, könnyebb a szülésük, boldogabbak legyenek a babáik. 

A strukturális egyensúly fontosságát saját ikervárandóssága és szülése kapcsán értette meg. Egy első trimeszter végi relatív apró autóbaleset okán medencetorziója lett. Dr. Carol Phillips, D.C. gondozta és kezelte a várandósságában, majd a szülésénél dúlaként segített. Az ő nevéhez fűződik az ún. “Dinamikus Testegyensúly módszer” megalapítása. Carol kezeléseit követően Debra ikrei terminusban születtek, hüvelyi úton. A Dr. Phillips által kidolgozott technikákból merítkezik a Spinning Babies® szemlélet és oktatás is. 

Debra 2002-2007 között abban a megtisztelő helyzetben volt, hogy Dr. Phillips mellett tanulhatott és dolgozhatott, illetve oktatási asszisztensként együtt tanítottak számos helyszínen az USA-ban és Kanadában. Debra, mint dinamikus előadó, oktatási programokat dolgozott ki egészségügyi szakembereknek, diákoknak, dúláknak, masszázsterapeutáknak és szülőknek. Képes szenvedélyesen megértetni a hallgatóságával a különböző struktúrális minták fontosságát, a problémákat és ezek hatását a szülési folyamatra, illetve az újszülöttre, majd csecsemőre. Munkássága során több edukációs programot idolgozott ki szülészeti szakembereknek, bodyworkereknek és családoknak.

Debra az alapítója a “Northern Lights Wellness Professional Education” mesterképzésnek, a “MAP for Better Birth™” -nek (Várandós Strukturális Felmérés és Korrekciók), a “MAP for Newborns™-nek (Újszülött Strukturális Felmérés és Korrekciók) és társalkotója az ún. “Integral Touch of Birth” szemléletnek. 

Debra nemrég nyugdíjba vonult az aktív ellátásból és jelenleg az oktatásra fókuszál az USA-ban és nemzetközileg egyaránt.

 

 

"Időben és gyakran felmérve a várandósok strukturális állapotát, kényelmesebb várandósságot, optimálisabb magzati pozíciót, könnyebb szülést és boldogabb babákat eredményezhet."

Image
Image

Debra BPK

Az esemény bemutatását szolgáló fényképek a Budai Perinatális Központ tulajdonát képezik 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.