"Tüneten túl" - előadássorozat

Felismerve a korai életszakaszok fejlődést meghatározó hatásait, az ELTE Affektív Pszichológia Tanszék és a Perinatális szaktanácsadó szak támogatásával az MPPPOT Testmunkacsoportjának küldetése a Globális Perinatális Egészség elérése. Ennek érdekében különböző szakmai szervezetek tevékenységét fogja össze, melyben figyelemfelhívó, információ átadó és előadás szervező tevékenységet vállal. 

Az MPPPOT Testmunkacsoportja "Tüneten túl" címmel előadássorozatot indít, amely a korai perinatális időszakban alkalmazott „jó gyakorlatokat” (good practices), azok megközelítésmódjait, módszereit és elméleteit mutatja be a szakmai közönségnek.

I. előadás:

 

A trauma arcai az élet kezdetén

A születéstörténetünkből hozott traumák gyógyulásának lehetőségei testben és lélekben

 

Előadók: Anna Verwaal RN, CLE és John Wilks MA BCST BTAA

Az előadásokat tolmácsolja: Felhősi Gabriella - klinikai szakpszichológus

Dátum // időpont: 2023. szeptember 22. // 17:30 - 20:30 (előadások: 2*80 perc)

! Új helyszín: ELTE Lágymányosi Campus – Déli Tömb, 1117. Budapest, Pázmány Péter stny 1/c. Mogyoródi József terem

Parkolás: egyetemi parkoló a sorompón belül használható

Részvételi díj: 11 500 Ft

Részvételi díj aktív MPPPOT tagoknak: 9 000 Ft

Befizetés: kizárólag előre, banki utalással lehetséges. Kérjük ügyeljenek rá, hogy a helyszínen nincs lehetőség jegyet váltani!

Fizetési határidő: szeptember 20. 

A JELENTKEZÉS menete:

1. Kérjük a jelentkezési űrlap kitöltését, elküldését: AZ ALÁBBI LINKEN

2. Az űrlap kitöltését követően, legyen kedves a részvételi díjat az űrlapon jelezett módon bankszámlánkra elutalni!

3. A banki utalást követő egy héten belül elektronikus számlát küldünk Önnek.

4. Az előadás előtt egy héttel tájékoztató-emlékeztető e-mailt küldünk.

Anna Verwaal a lenyűgöző és zsigerekig ható fotóin keresztül vezet majd bennünket végig a születésen a baba szemszögéből. A képek segítségével eddigi tanulmányainktól, tapasztalatainktól eltérő módon tekinthetünk rá a baba megéléseire a születés során – s egyben saját egyedi és mélyen formáló utunkra, mely a földi életbe vezetett. Szó lesz a különböző mechanikai és kémiai beavatkozások rövid- és hosszú távú hatásairól, azokról az életünket és kapcsolatainkat meghatározó imprintekről és hiedelemrendszerekről, melyeket a születésünktől fogva hordozhatunk akár egy életen át.

John Wilks a traumatikus születési tapasztalatok testi vonatkozásairól beszél majd: mi történik a testi szövetekben, az idegrendszerben – hogyan őrzi a baba teste a traumatikus tapasztalatokat, s hogyan ismerhetjük fel ennek jeleit. Szó lesz a polivagális elmélet gyakorlati aspektusairól is: hogyan segíthetjük terapeutaként az idegrendszer és a traumatikus tapasztalatok integrációját mind a baba, mind a szülők számára. Beszél majd a Bowen technika és a Craniosacralis terápia működéséről, lehetőségeiről is.

Image
Image

Anna Verwaal szülészeti- és csecsemő szakápoló, szülésznő- és dúla instruktor, szoptatási tanácsadó, pre- és perinatális szaktanácsadó lassan 40 év tapasztalattal a háta mögött. A 90-es évek óta munkatársa az Amerikai Pre- és Perinatális Pszichológiai Társaságnak (APPPAH). Élt és dolgozott a világ számos országában, a legkülönbözőbb kultúrákból merítve szakmai tapasztalatait, melyek rendkívül széles skálán mozognak a sürgősségi szülészeti beavatkozásoktól az őshonos maori bába-tradíciókig. Az utóbbi 20 évben számos nemzetközi konferencia és workshop előadója.

Fő témái: a magzati- és újszülött tudatosság; a fogantatás és a születés körülményeinek hosszú távú hatásai az ember életében; a prenatális-, születési- és kötődési trauma megelőzése és gyógyítása; a születés hormonális fiziológiája; a születés fiziológiai, érzelmi és spirituális aspektusai.

Korábban születési fotósként is dolgozott, sok pár kérte fel, hogy fotózza végig a babájuk megszületésének folyamatát, így egészen egyedülálló képsorozatai vannak a háborítatlan otthonszülésektől kezdve a legnehezebb beavatkozásokig: arcok, tekintetek, testek – gyönyörű és felkavaró képek, amelyek nagyon közel hozzák a baba és a szülők legbensőbb megéléseit, és olyan rétegeket érintenek meg bennünk, amelyek máshogy nem, vagy csak nehezen hozzáférhetőek. Ezek a képek máshol nem láthatóak.

 

 

HONLAP: From Womb To World

TEDx Talks: From Womb To World - the journey that shapes our life

 

John Wilks több mint 25 éve gyakorolja és tanítja a Craniosacralis Terápiát és a Bowen Technikát. Húszas éveinek elején mély érdeklődéssel fordult a testközpontú pszichoterápia, a jóga és meditáció irányába, s azóta a világ számos országában tanított és tanít: Egyesült Királyság, USA, Dél-Afrika, Új-Zéland, Németország, Bulgária, Ausztria, Szerbia, Magyarország, Lengyelország, Dánia, Portugália, Norvégia, Izráel, Ausztrália, Közép-Amerika, Brazília, Írország és Franciaország.

Hat könyv szerzője:

  • Choices in Pregnancy and Childbirth (2015),
  • An Integrative Approach to Treating Babies and Children (2017),
  • Using the Bowen Technique to address common and complex conditions (2014),
  • Understanding The Bowen Technique,
  • Understanding Craniosacral Therapy,
  • The Bowen Technique – the inside story (2007)

Nemzetközi konferenciák rendszeres előadója, főszervezője a 2019-es Human Baby Human Being konferenciának Bristolban.

Számos jótékonysági projekt szervezésében és lebonyolításában vett részt a komplementer terápiák alkalmazásával.  Az ehealthlearning ill. azOur Birth Journey internetes oktatási platformok alapítója és vezetője, ahol egészségügyi szakembereknek szervez magas színvonalú online képzéseket és interaktív előadásokat.

 

HONLAP: Therapy-training

Szervezők

MPPPOT - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MPPPOT Testmunkacsoport:

  • Horváth Éva - az MPPPOT Testmunkacsoportjának vezetője, perinatális szaktanácsadó, szomato-pszichoterápiás szakember, mozgásfejlesztő... // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Járay Dóra - Bowen alkalmazó és craniosacralis terapeuta // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Deseő Orsolya - gyermekápoló, kisgyermeknevelő, integrált szülő-csecsemő konzulens // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ELTE Affektív Pszichológia Tanszék

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.