Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés

2024 várható képzési dátumai:

szeptember 13 - 14.

szeptember 27 - 28.

október 11 - 12.

november 8 - 9.

november 22 - 23.

december 6 - 7.

december 20 - 21.

 Vizsgaidőszak: 2025. január

JELENTKEZÉSI ŰRLAP AZ ALÁBBI LINKEN

 Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 8.

 

A SASOK-nak semmi közük a madarakhoz (azon túl, hogy méltóságteljesen szárnyalnak, és uralják a terepüket…)

Image

A SASOK név a „Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés” kezdőbetűiből adódik. Az évek során azonban a „SASOK” név ráragadt azokra, akik elvégezték képzésünket, és – amint oldalunk képanyagából is látható – vissza-vissza térő motívum lett a sas.

A Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés a Magyar Hipnózis Egyesület és a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika közös szervezésében valósul meg. Olyan szuggesztiós technikákkal ismerteti meg a résztvevőket, amelyek a szomatikus gyógyítás mindennapjaiba beépíthetőek, és számos területen igazolták már hatékonyságukat.

 

Kiknek szól a képzés?

Szomatikus gyógyításban dolgozó szakemberek, pl. orvosok, pszichológusok, nővérek, ápolók, gyógytornászok, szülésznők, dietetikusok, védőnők, mentálhigiénikusok és ezen területek hallgatói számára.

 

A képzés jellege

A négyhónapos képzést minden év szeptemberében indítjuk. A képzés hetén péntek délután (16:00 - 19:30), valamint szombat délelőtt (9:00 - 12:45) kerül sor az oktatásra. A 2. előadás: pénteken: 18:00-kor, szombaton 11:00-kor kezdődik.

A foglalkozások előadásokra, gyakorlatokra, demonstrációkra építenek, amelyeket több, e módszereket alkalmazó orvos, illetve pszichológus tart. Rendszeres vendégelőadóként szerepelnek olyan kollégák, akik a mindennapi gyógyító munkájukban alkalmazzák ezt a kommunikációs stílust, illetve szuggesztiós technika-sort.

 

A képzés főbb témakörei:

 • A szuggesztió, a szuggesztív kommunikáció fogalma, felhasználási területei;
 • Szorongás, stressz, relaxáció, megküzdési technikák, tanult tehetetlenség;
 • A módosult tudatállapot (MTÁ) fogalma, kiváltása, jellemző tünetei, a módosult feldolgozási mód jellemzői;
 • A negatív transz felismerése, megfordítása;
 • A negatív szuggesztiók a gyógyítás során, ennek kivédési lehetőségei;
 • A disszociáció fogalma, hétköznapi és adaptív formái, a képzelet és abszorpció fogalma;
 • A kritikus állapotú betegek pszichológiája;
 • Szuggesztiók a perioperatív időszakban, pl. általános anesztézia alatt; műtétre való felkészítés;
 • A kommunikáció fogalma, csatornái, jellemzői;
 • A szuggesztió formái, fajtái. Összetettebb szuggesztiós technikák;
 • A fájdalom pszichológiája, fájdalom-modellek; a feszültség és a fájdalom kapcsolata;
 • A betegtájékoztatás jogi háttere és szuggesztív vonatkozásai (negatív és pozitív);
 • A metafora és a szimbolikus nyelvhasználat;
 • A szuggesztiók alkalmazási lehetőségei: találkozás a szakemberekkel;
 • Váratlan fordulatok, sürgősségi helyzetek, kompetencia-határok, amire vigyázni kell
 • Veszteségek: haldoklás, halál, gyász;
 • A gyógyító személyes érintettsége: empátia, kiégés.

 

Számonkérés

1 eset részletes (vagy 3 eset rövidebb) bemutatása, a szuggesztív elemek és a hagyományos kezelési mód folyamatos követésével és hatásvizsgálatával. Feldolgozhatók honlapok, „saját élmények” (pl. fogorvosi kezelés során bennünket ért szuggesztiók), várótermekben, termékismertetőkön megjelenő szuggesztív elemek is. Mintadolgozatok elérhetők: www.sas-ok.hu oldalon. Szóbeli vizsga: helyzetgyakorlatok a tanultak alkalmazásával.

 

A képzés oktatói 

Dr. Andrek Andrea PhD pszichológus, hipnoterapeuta ELTE Affektív Pszichológia Tanszék Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Bakóné Gottfried Anikó szülésznő Róbert Károly Magánkórház Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, hipno- és pszichoterapeuta Gólyafészek Születésközpont és Rendelő Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Prof. Bányai Éva pszichológus PhD hipnoterapeuta  ELTE Affektív Pszichológia Tanszék Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Biró Eszter PhD tanácsadó szakpszichológus, PhD családterapeuta Magyar Hospice Alapítvány Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Benczúr Lilla PhD klinikai szakpszichológus Károli Gáspár Református Egyetem  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fehér Andrea tanácsadó szakpszichológus, life coach, TRE Provider
magánpraxis
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Fritúz Gábor orvos aneszteziológia - intenzív terápia szakorvosa  SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
dr. Jakubovits Edit orvos aneszteziológus, hipnoterapeuta KRE Pszichológia Intézet és Magánpraxis  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
K. Szilágyi Adrienn pszichológus, hipnoterapeuta Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Perczel Kristóf aneszteziológus, szakterületi hipnoterapeuta MRE Bethesda Gyermekkórháza Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Pilling János pszichiáter SE Magatartástudományi Intézet Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Radányi Éva fogorvos, hipnoterapeuta Magánpraxis Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Rákóczi Ágnes szülésznő, eü. manager, perinatális szaktanácsadó, laktációs szaktanácsadó, anya-magzat kapcsolatanalitikus
Pár-beszéd Születés Körüli Tanácsadó Szolgálat
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Prof. Varga Katalin pszichológus PhD, DSC, hipnoterapeuta ELTE Affektív Pszichológia Tanszék Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Vargay Adrienn gyermek és ifjúsági mentálhigiénés és klinikai szakpszichológus

Heim Pál gyermekkórház, SE Ortopédiai Klinika

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Akkreditáció - "pontszerzés"

A SASOK tanfolyam a résztvevő orvosok és pszichológusok részére a Semmelweis Egyetem és az illetékes szakmai kollégium javaslata alapján az Egészségügyi Minisztérium által került akkreditálásra: 50 pont (oktatóknak, résztvevőknek egyaránt)

 

Helyszín

ELTE Pszichológiai Intézet, Budapest VI. kerület, Izabella utca 46. 116-os vagy 101-es terem

→ Az Oktogonhoz közel, az 1-es metró Vörösmarty utcai (nem a tér!!!) megállójánál.

 

Részvételi díj: 90 000 Ft

 

Jelentkezés

A jelentkezési felület kitöltésével: JELENTKEZÉSI ŰRLAP AZ ALÁBBI LINKEN

Jelentkezési határidő a 2024 szeptemberben induló képzésre: szeptember 8.

 

! A program pillanatnyilag nem látható okból változhat, egyes témák más napra kerülnek, helyet cserélnek stb. A képzési napokat azonban csak rendkívüli esetben, közös egyeztetés után módosítjuk!

 

forrás: sas-ok.hu oldal

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.