A tudatállapothoz illeszkedő hatékony kommunikáció módszerei: a szuggesztív kommunikáció alapjai - műhely kórházaknak

 

Létszám: min. 10 és max. 15 fő részére tartunk műhelyeket 

Helyszín: egyeztetés alapján a megrendelő kórházban, vagy az MPPPOT által javasolt budapesti helyszínen

Időtartama: 8 óra

Időpont: egyeztetés alapján. Javasolt: 8:00 - 16:00

Dátum: egyeztetés alapján: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Részvételi díj: 20 000 Ft / fő (+ útiköltség adott esetben) 

Fénykép forrása: pexels.com

Image

 

A műhely célja:

A napi gyakorlatban a páciensekkel folytatott szóbeli és írásos kommunikáció szuggesztív elemeinek áttekintése, a negatív szuggesztiók kerülése, a pozitívak alkalmazása.

 

A műhely főbb tartalmi egységei: 

 • A szuggesztiók különféle formáinak (direkt, indirekt, stb.) bemutatása, megbeszélése
 • A raport fogalma
 • A negatív szuggesztiók a hétköznapokban és a gyógyítás során, ennek kivédési lehetőségei
 • Metafora és a szimbolikus nyelvhasználat
 • A betegtájékoztatás jogi háttere és szuggesztív vonatkozásai
 • A kommunikáció fogalma, csatornái, jellemzői,
 • Hitelesség, őszinteség
 • A disszociáció fogalma, hétköznapi és adaptív formái
 • A képzelet és abszorpció fogalma

 

Részvételi eredmények, kompetenciák:

 • A (spontán vagy indukált) transzállapot (módosult tudatállapot) felismerése, az ekkor jellemző működésmódhoz igazított kommunikáció
 • A legfontosabb szuggesztiós technikák ismerete (pl. igen-beállítódás, átkeretezés, követés-vezetés, stb.)
 • A kommunikációban a szakember alkalmazkodjon a szülő nő és kísérői állapotához, a kommunikációban fontolja meg annak rejtett üzeneteit is a befogadó szemszögéből
 • A negatív szuggesztiók felismerése, átfordítása pozitívakká

 

Tervezett tevékenységek, módszerek: előadás, esetelemzések (videóról, ill. „hozott” esetekkel), helyzetgyakorlat stb.

 

Részvételhez szükséges: jelenlétet a képzés teljes ideje alatt; feladatlapok megoldását; szereplést a heyzetgyakorlatokban

AJÁNLOTT IRODALOM:

 

 • VARGA K. (szerk, 2011) A szavakon túl: Szuggesztió és kommunikáció az orvosi gyakorlatban, Medicina, Budapest
 • Varga, K. Andrek, A., Molnár, J. (2019): A szülés és születés minősége a perinatális tudományok megközelítésében. Medicina, Budapest
 • VARGA K. (2013) Helyzet +oldások. Kommunikációs stratégiák kiélezett orvosi helyzetekben, Medicina, Budapest

 

 

MŰHELYVEZETŐK:

 

Image
Image

dr. Varga Katalin, PhD.

pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője

A diploma megszerzése, vagyis 1986 óta folyamatosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként dolgozik. Kutató- és elméleti munkáiban a különféle módosult tudatállapotokkal – kiemelten a hipnózis illetve az autogén tréning – foglalkozik.

A Magyar Hipnózis Egyesületének hipnoterápiás tanfolyamát 1991-ben végezte el, és hipnoterapeutaként egyre több területen (szülészet, általános anesztézia, orvos-beteg kommunikáció, kritikus állapotú betegek) szorgalmazza a pozitív szuggesztiók alkalmazását, és általában a lélektani szempontok érvényesítését.

Egyetemi oktatóként felfigyelt arra, hogy milyen méltatlanul mellőzött a pszichológusok oktatásában (de akár a tanárképzésben is) a szülés-születés témaköre. Pályája kezdetén ún. „speciális kurzusként” tartott e témáról órákat. Ebben az időszakban jelent meg a „Szülés-születés” c. könyv, amelyet Suhai Gábor társszerzésével jegyez. Az utóbbi években több kötet szerkesztőjeként járult hozzá korszerű szakanyagok megjelentetéséhez a SzüléSzületéS minősége, a nemfarmakológiai szülészeti fájdalomkezelés ügyében.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal közösen gondozott Perinatális Szaktanácsadó posztgraduális képzés felelős vezetője és oktatója az ELTE-n.

Egyéni tanácsadásban 35 éve foglalkozik gyermeket váró párokkal. Az Aktív Szülés Program és kuratóriumi tagja alapításától fogva, a Budai Perinatális Központ munkatársa. Különféle szakmai, valamint nagyközönségnek szóló fórumon igyekszik felhívni a figyelmet e téma rendkívüli összetettségére, finom szabályozottságra, és a szülés-születés „minőségének” messzire nyúló hatásaira.

Fantha Zsuzsanna 

szülésznő, perinatális tanácsadó

 

Hivatásomat gyermekeimtől kaptam.

Úgy gondolom, a várandósság, a szülés, a gyermekágyas időszak egysége szorosan kapcsolódik az anya és magzata, a test és lélek elválaszthatatlanságához.

Ezen időszak rövid és hosszútávú hatásai generációkon át megmutatkoznak, ezért is érzem fontosnak, hogy a kismamák gondozása, szülésre felkészítése, szülésük kísérése ebben a szemléletben történjen.

Hiszem, hogy a támogató kommunikáció, a szülés kísérése a természet rendjét támogatva, a megszerzett ismeretek és a gyűjtött tapasztalat méltó kísérője egy új élet, egy új család születésének.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.