BabaBowen

 

Története, eredete

A módszert Thomas A. Bowen (1916–1982) fejlesztette ki Ausztráliába. Egészségügyi végzettsége nem volt. Későbbi munkájának inspirációját az Ernie Saunders manuál terapeutával való találkozás, majd az együtt végzett munka jelentette. Az ’50-es évektől kezdve, autodidakta módon fejlesztette ki a módszerét, melynek során néhány egyszerű mozdulattal, manipulációval segíteni tudott először csak a környezetében élők, majd a távolabbról érkező páciensek fizikai problémáin. Eleinte cementgyári munkája mellett kezelte a hozzá érkezőket, viszont mivel híre folyamatosan terjedt, idővel teljes állásban dolgozott terapeutaként. A várandós nőket és gyermekeket soron kívül kezelte.

A technikát nagy esetszámmal végzett kezelések során pontosította. Egy év alatt (1974-es adat) 130.000 pácienst kezelt 85%-os sikerességgel, melyet átlagosan három kezelés alatt ért el. Érdekesség, hogy nem volt szüksége hosszas diagnosztikára, mindössze a páciens állkapocsízületének állásából megállapította a kórtörténetét. Rendkívül érzékeny tapintóérzékkel rendelkezett, melynek segítségével érezte meg a szövetek mélyén rejtőző feszültséget.

Módszerét 1987 óta oktatják világszerte. Hazánkban Liebe György hozta létre 2009-ben a Magyar Bowen Egyesületet.

 

Lényege

A Bowen technikát nehéz leírni más módszerekhez képest. A lényege a szervezet által adott integrált válasz. Kötőszöveti fogásokon keresztül az egész testet kezeli, feszültségeket old, így állatja vissza a szervezet egyensúlyát. Öngyógyító folyamat. Gyengéd minimalista technika. Minden emberen alkalmazható kórtól és állapottól függetlenül (újszülöttkortól, idős emberekig, várandós nőktől, műtéten átesett betegekig). A szervezet saját maga végzi el a gyógyulást, a fogások csak beindítják, löketet adnak szervezetnek. Fontos, hogy a Bowen-kezelés az egész emberre fókuszál, nem testi kórképekre. Nem betegségeket kezel, hanem feszültségi állapotokat szüntet meg. „A kevesebb több” mottót hirdetve, minél nagyobb a probléma annál kevesebb fogást alkalmaznak a kezelés során. Amennyiben nincs akut- vagy hosszú évek óta fennálló krónikus állapot, a kezelés ellazulásra és feltöltődésre is ugyan úgy szolgál.

A kezelés során precíz meghatározott pontokon végrehajtott izom és kötőszöveti fogásokat végeznek el. Ezek a fogások képesek a testi problémák és sérülések pozitív befolyásolására, igen széles skálán. A mozdulatok ismétlése közben szünetek vannak.

Nagyon jó hatással van a technika a fasciák letapadásának és keményedéseinek oldására, így helyreállítja a kötőszövetet. A test kötőszöveti helyreállítása magával vonzza az egyéb struktúrák áteresztőképességének és átjárhatóságának javulását. Elősegíti a káros anyagok és méreganyagok kiürülését. Ezeknek az anyagoknak a kiürülése a folyadékkeringés, az anyagcsere folyamatok, illetve az idegi ellátás optimalizálása okozza. Ezek a folyamatok viszonylag gyorsan mennek végbe a szervezetben.

Ez a technika valójában a szervezet minden rendszerére hatással van, nem csak organikus rendszerekre, izom-csontváz rendszerre.

 

Alkalmazási területei 

A terhes- és csecsemőgondozásban, illetve a szülészet területén is ez a legalkalmasabb módszer a kíméletessége miatt. Az Angol Szülészek Társasága elismeri és bevezette a Bowen technikát, újszülöttek számára pedig kifejezetten briliáns megoldásnak tartja.

 

Indikáció, kontraindikáció 

A Bowtech nagyfokú tisztelettel végzett, manipulációktól mentes, rendkívül kifinomult és szelíd módszer, aminek köszönhetően a sérülések veszélye gyakorlatilag nullával egyenlő. Kontraindikációja, azaz ellenjavallata szinte nincs - kizárólag mélyvénás trombózis esetén nem alkalmazható! Megfelel a legősibb orvosi hozzáállásnak és legfőbb követendő elvnek a "NE ÁRTS" szabályának. Az alábbi esetekben alkalmazható tehát:

  • méhen belül kialakult kényszertartással született baba
  • ha terhesség alatt bármely rizikótényező lépett fel (vérzések, fertőzés)
  • szülés közben kialakult nem várt esemény, bármely szülési sérülés (O2 hiány, belassult, elakadt kitolási szakasz, köldökzsinór a nyakon)
  • alacsony Apgar érték, nem sírt fel a baba
  • koraszülöttség, időre született kis súlyú baba
  • sírós, nyugtalan babáknak
  • szoptatási problémáknál, hasfájásnál
  • ha nem kezdi el időben az adott korra jellemző mozgási mintákat
  • ha láthatóan valamelyik oldalát előnyben részesíti a másikhoz képest, (méhen belüli rögzült kényszertartás amely túl nagy babáknál gyakran előfordulhat)
  • ha kicsit kényelmesebb az átlagnál és segíteni, serkenteni szeretnénk a mozgás fejlődését

 

Kivitelezése 

A Bowen technika az emberi test teljességét helyezi előtérbe, ami során a szervezetet mentesítjük a stressz blokkoktól. Ahogyan ezeket a blokkokat elkezdjük feloldani a szervezetben, bekapcsolásra kerül az úgynevezett öngyógyító mechanizmus, melynek következtében fizikai, kémiai és pszichés változások jönnek létre. Mivel a Bowen technika a non-invaziv beavatkozások közé tartozik így mondhatjuk, hogy az egyik leggyengébb érintésterápiás módszer.

A kezelés során fontos, hogy a lehető legkényelmesebb testhelyzetet biztosítsuk a babának. Hason vagy háton fekve, de akár ülő pozícióban is kivitelezhető. A terapeuta a test meghatározott pontjain, izmokra és kötőszövetekre precíz hatást gyakorol, ezeket nevezzük Bowen-fogásoknak. Ily módon a testi problémák és sérülések helyrehozhatók. Ezek a fogások meghatározott rendben követik egymást. Az érintések között pár perces szünet van, hogy ez idő alatt a vegetatív idegrendszerben levő öngyógyító folyamatokért felelős központ értelmezhesse és elindíthassa a regeneráló folyamatokat. A szünet időtartalma általában 2 perc, ezt követően kezdődhet a következő fogás. Csecsemők esetében a szünet időtartalma csökkenthető.

Semmilyen különleges előkészületet nem igényel a technika. Kényelmes, laza ruhára van szükség (fehérnemű, férfiaknál trikó, nőknél top), babák esetében pelenka. A módszer csendet és nyugalmat igényel, hogy a test és az agy maximális gyógyulásra és ellazulásra fókuszálhasson. A kezelés hossza 15-35 perc.

 

Források 

 

Az összefoglalót készítette

Hodosiné Nagy Adrienn, Klucsnik Szilvia, Lami Edit, Leschinszky Petra, Paul Dorothy, Varkolyné dr. Bernáth Fruzsina

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.