Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG) terápia

 

A módszer lényege 

A HRG módszer 1994 óta levédett magyar rehabilitációs eljárás. A HRG vízben végzett komplex mozgásfejlesztő program, amely a fizikai és pszichés funkciókra is jótékony hatással van.

 

A módszer rövid történet 

Megalkotója Lakatos Katalin PhD 1982-től konduktorként foglalkozott gyerekekkel. Katalint saját úszómúltjából szerzett tapasztalata és a vízhez való kötődése inspirálta arra, hogy a hidroterápia témakörében végzett széleskörű tanulmányai és saját tapasztalatai rendszerré szervezésével megalkossa a HRG terápiát.

 

Indikációs / kontraindikációs köre 

A HRG terápia 6 hónapos kortól 12 éves korig minden gyereknek javasolt, aki koraszülött volt, eltérő a mozgás- és/vagy beszédfejlődése, mozgáskoordinációs problémákkal küzd, figyelmi- tanulási- viselkedési problémái vannak, érzelmi- kötődési- beilleszkedési nehézségekkel küzd, hiperaktív vagy autisztikus tünetei vannak, központi idegrendszeri sérülésben érintett, regulációs zavarral küzd, esetleg szenzoros feldolgozási zavarban érintett. A terápia alkalmazható habilitációs, rehabilitációs, korrekciós céllal is.

 

A módszer menete

A terápiás folyamatot minden esetben neuroszenzomotoros teszt (Longitudinális Komplex Vizsgálat) előzi meg, mely igazolja a módszer alkalmazásának szükségességét. A gyermekek aktuális képességszintjük alapján kerülnek homogén fejlettségi szintű HRG csoportba. Jelenleg 1–7 éves korig működnek csoportok a TSMT Fejlesztő Központ szervezésében. A csoportba kerülés a vizsgálati eredmény alapján dől el.

A HRG terápia testmeleg vízben végzett komplex mozgásfejlesztő program, amely a fizikai és pszichés funkciókra is jótékony hatással van; a víz ősi közeg, ahol a gyerek könnyen tanul. A módszer kihasználja a víz jellegzetességeit (hőmérséklet, felhajtóerő, közegellenállás, stb.), mely a gyermek bőrével érintkezve folyamatos ingert jelent az idegrendszer számára. A terápia homogén tudásszintű kiscsoportokban zajlik; a foglalkozásokon a szülők és a gyerekek közösen élnek át kellemes, olykor kihívást jelentő mozgásokat és szenzoros élményeket. A gyerekek sokféle eszközt alkalmazva, változatos helyzetekben kapnak aktív és passzív ingereket, így kipróbálják magukat, megtanulnak reagálni a különböző egyensúlyi helyzetekre, tapasztalatokat szereznek saját testükkel kapcsolatban, javul észlelésük, figyelmük, emlékezetük, motoros, kognitív és szociális funkcióik. A több mint 1000 - az ontogenetikus mozgásfejlődés állomásait követő egyre nehezedő - tanmedencei feladatot szülő/kísérő segítségével hajtják végre a gyermekek. A HRG terápia nem úszásoktatás, azonban nagyon jól előkészíti azt. Egy terápiás óra 40 perc. A szülő/kísérő vízben való jelenléte szükséges. A HRG órákra papucs, fürdőruha és úszósapka szükséges a gyereknek és a szülőnek/kísérőnek is.

Amennyiben a gyermeknek terápiás segítségre van szüksége, akkor az alkalmas módszer megválasztása mellett annak intenzitása is meghatározza a sikerességet. A heti 1 alkalom HRG terápia kiegészítő jellegű, mellette szükség van szárazföldi TSMT terápia végzésére is, hogy a fejlődés kellő ütemben és hatékonysággal történjen.

 

Elérhetőségek, szervezetek 

TSMT Fejlesztő Központ

Vizsgálatra jelentkezés: +36-30-622-8122

E-mail: koEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Székhely: 1027 Budapest, Frankel Leó út 13. fe.1.

Telephely: 1033 Budapest, Tavasz u. 5.

Szakmai vezető: Farkas Eszter

Számlaszám: 11703006-25972658 

Adószám: 25868483-2-13

 

Tájékoztató honlap, szakirodalomhttps://www.bhrgmodel.org/hun/hrg_therapy

 

Az összefoglalót készítette

Fazekas Dóra, Hasilló Annamária, Hubik Hajnalka, Montvai Judit, Nagy Ildikó

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.