E8. Érintés, testmunka

 

Időpontok & jelentkezés: Az E8 modul egyetlen alkalommal kerül a Családbarát Szülészet Pályázati Program keretein belül megtartásra: 

2020. augusztus 27. Budapest - A képzés a tervezett időpontban sikeresen megvalósult. 

 

A modul vezetője: Dr. Andrek Andrea PhD • pszichológus • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A modul lehetőséget kínál az érintés, testmunka, testmozgás szerepének és jelentőségének bemutatására a terhesgondozás, szülés és gyermekágy időszakában. A tágabb értelemben vett kontaktus és az érintés minőségeinek tudatosítása új lehetőségeket kínál a várandósság, vajúdás és szülés kísérése során, valamint az újszülöttel való találkozás szenzitív időszakában. Támogatja a bizalmi kapcsolat kialakítását a szülő nő és egészségügyi személyzet között, ami segíti az együttműködést a szülőszobán és a gyermekágy idején. Az érintés és szabad mozgás, testhelyzet választása a fájdalomcsillapítása nem-farmakológiai lehetőségeinek egyik jelentős eszköze, amely mind a vajúdó, mind az egészségügyi rendszer tekintetében számos előnnyel bír.

 

A képzés főbb tartalmi, tematikai egységei

  • Az érintés jelentősége, annak hatása a várandósra és magzatára.
  • A testmunka szerepe az anyai kompetencia és autonómia támogatásában
  • A testhelyzet szabadon megválasztása a vajúdás és a szülés alatt. A különböző testhelyzetek és szülést segítő eszközök, módszerek miként támogatják a természetes szülést, a megszületést.
  • Szülést, megszületést támogató praktikák bemutatása, megbeszélése
  • Az újszülött kompetenciája az érintés és a testmozgás tekintetében

 

Tanulási eredmények, kompetenciák

tudás:

  • az érintés, testmunka  minőségének, jelentőségének ismerete a várandósság alatt és a szülészeti gyakorlatban
  • ismerje, a testmunka hogyan illeszkedik az anyai kompetencia és autonómia támogatásában
  • ismerje, támogassa, segítse a vajúdót a szülés alatt a hely- és helyzetváltoztatásban. Ismerje az újszülött kompetenciáit.

attitűd:

  • a szakember képessé váljon arra, hogy, kísérje a szülést, megszületést az érintésen keresztül. Támogassa a szülőnőt a szabad testhelyzet megválasztásában. Segítse az aranyórában az anyát és újszülöttet, mint egy egységet (érintés, újszülött mozgása)

képesség, készség:

  • az érintés, és testmozgás, mint interakció megfigyelése, értékelése, a szülés alatti testhelyzet megválasztásának segítése és támogatása

 

Tervezett tanulási tevékenységek, tanítási módszerek: interaktív előadás, kiscsoportos munka, esetelemzés, helyzetgyakorlat

Követelmények: jelenlét a képzés teljes ideje alatt; aktív részvétel; szereplés a helyzetgyakorlatokban 

Az értékelés módja: megfelelt / nem felet meg

Tankönyv: Varga, K. Andrek, A., Molnár, J. (2019): A szülés és születés minősége a perinatális tudományok megközelítésében. Medicina, Budapest

Ajánlott irodalom: Nyitrai Erika: Az érintés hatalma (2011), Kulcslyuk, Budapest 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.