Rectus Training Method

 

A módszer lényege

A Rectus Training Method (RTM) egy összetett, hasizom rehabilitációs módszer, melynek célja a terhesség alatt meggyengült, egymástól eltávolódott egyenes hasizmok regenerálása. A rectus diastasis a szült nők igen nagy százalékát érinti, és amennyiben nem záródik a szülést követő hetekben, változatos fizikai panaszokat okoz. Az RTM alkalmazása ezen tüneteket képes enyhíteni, megszüntetni kombinált hasizom, hátizom és gátizom erősítő gyakorlatokkal. A program minden esetben személyre szabott: figyelmebe veszi a szülés módját, az azóta eltelt időt, és az eltávolodás mértékét is. A fizikális regeneráció mellett, a foglalkozásokon nagy hangsúlyt kap az édesanyák lelki egészsége is, amelyre jótékony hatással van a javuló testkép és az RTM tréning kereteiben formálódó női közösségek támogató jelenléte. 

 

A módszer története

Az RTM módszer két édesanya és szakember - Tőkés Renáta, fitness edző, pre- és posztnatális fitness specialista és Dr. Kerekes Tímea, szülész-nőgyógyász összefogásával született. A módszer kidolgozói saját szülés utáni élményeik során ismerték fel egy kimondottan a hasat célzó, mindenki által könnyen megtanulható és elvégezhető edzésprogram hiányát. Az RTM módszert 2016-ban indították útjára és ma már az ország számos pontján elérhető.

 

Mikor ajánlott végezni az RTM tornát? 

A RTM torna elsődleges célja a szétnyílt hasizom összezárása. A  musculus rectus abdominis (egyenes hasizom) egy páros izom, amely a hasfalon középen függőlegesen végigfut. Az egymással párhuzamosan futó izmok között található, a has középvonalán húzódó  linea alba (fehér vonal), mely egy kollagénben igen gazdag kötőszövet. Funkcióját tekintve az elülső hasfalat stabilizálja, és megteremti az egyensúlyt a hozzá kapcsolódó hasizmok között, mozgás közben. Várandósság alatt a relaxin hormon élettani hatása, hogy a kötőszövet megnyúlik és elvékonyodik, emiatt az izmok is eltávolodnak egymástól. Ennek következménye a rectus diastasis.

A szétnyílt hasizom kezelésre szorul, amennyiben az egyenes hasizmok eltávolodása eléri a széltében két centimétert és a szülést követő 10.  hét után is még fennáll a probléma. A szétnyílt hasizom elsősorban konzervatív terápiák segítségével orvosolandó, szükség esetén azonban műtétre is sor kerülhet. A műtétet olyan esetben alkalmazzák, amikor a konzervatív terápia ellenére is olyan mértékű tünetek maradnak, melyek a pácienst a mindennapi tevékenységek elvégzésében akadályozzák.

 

Az RTM módszer menete

Az RTM egy teljes mértékben személyre szabott, konzervatív terápia. A training megkezdése előtt egy egyéni állapotfelmérés történik, és minden alany a saját alapállapotához mérten kezdheti el a rehabilitációt, amely ideális esetben egy nyolc hetes program során, lépésről lépésre történik. Az eltávolodás mértékétől függően, napi gyakorlás mellett, akár már két hét alatt is komoly eredményeket el lehet érni az egyenes hasizmok zárásában. Az RTM sikere ugyanakkor nem csak a hasizmok komplex és személyreszabott erősítésében rejlik, hanem abban, hogy a módszer nagy hangsúlyt fektet a többi olyan izomcsoport erősítésére is, amely kihat a hasizmok egészségére, így a mély hátizmokra, a rekeszizomra és a gátizomra. Kiemelt szerepet kap továbbá a helyes testtartás beállítása és olyan életmódbeli változásokra irányuló tanácsok, mint például a helyes emelés, felállás vagy lefekvés.

Az RTM rendszeres gyakorlása nem csak a rectus diastasis bezárását eredményezi, hanem javul a testtartás, csökken a haskörfogat és nő az erőnlét is. Ezen kívül növeli a testtudatot és biztonságosabbá és hatásosabbá teszi másfajta sporttevékenységek végzését. Nem utolsó sorban, és talán ez az RTM módszer egyik legfontosabb eredménye, növeli az önbizalmat, amely nem csak a módszert gyakorló édesanyák általános jóllétére és lelki egészségére van jótékony hatással, hanem az egész család érzelmi egyensúlyára is.

A Rectus Traninget egyénileg és csoportosan is el lehet végezni. Az ország számos pontján oktatnak képzett, egészségügyi és/vagy fitness végzettséggel rendelkező trénerek.

 

Elérhetőségek

Rectus Training Method

Telefon: +36 20 239 87 57

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: http://rectustrainingmethod.hu/

 

Felhasznált irodalom

 

 

Az összefoglalót készítette

Fülöp Anna Lea, Juhász-Horváth Linda, Telcs Borbála, Tomcsik-Nagy Dóra, Váczi Anna

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.