Shōnishin - Babaakupunktúra

 

A módszer lényege

A shōnishin alapja a babák és gyermekek energia rendszerének fejlődése, mely szoros összefüggést mutat a szenzomotoros fejlődéssel. Az agyhoz és az érzékszervekhez hasonlóan a babák energetikai rendszere is éretlen a születés pillanatában, és ugyanúgy stimulációra van szüksége a fejlődéshez. 

Születéskor a későbbi meridiánok minősége már mind jelen van a testben, de egyfajta differenciálatlan "energia tengert" alkot. Ebből születést követően három csoport formálódik, melyekben a későbbi 12 meridiánból 4-4 meridián kezdemény dolgozik sorosan együtt az első életév során. Mind a három csoportnak megvan a maga speciális témája az élethez és a fejlődéshez, valamint megvan a kapcsolódása a hozzá tartozó érzékelő rendszerrel. A kialakult csoportokat családoknak hívjuk, mivel ezek kialakuló működési milyensége ugyanúgy velünk marad egész életünkben, mint a családunk. 

A három család témái: 

  • Elülső család - a közép megtalálása, létezés biztonsága, a kapcsolódás képessége, önbizalom, saját határok kijelölése
  • Hátulsó család - mozgásba jönni, belső és külső kiegyenesedés, felfelé irányulni, beszéd fejlődése, meghallgatás képessége, a hátsó határok kijelölése, bizalom az életben 
  • Oldalsó család - forgás, fordulás, rugalmasság, koordináció, tanulási képesség, fejlődés ereje

 

Az önálló két lábra állás hoz egy nagy horderejű változást, azáltal, hogy megjelenik a fönt és lent érzete a test két végén, aminek következtében a családokban megindul egy körkörös energia áramlás. A fönt és lent stabilizálódásával a családokon belüli jin és jang meridiánok összekapcsolódnak és kialakítják a "hat tengely" állapotot. Ez a totyogó kortól 5-7 éves korig tart. 

Az iskolaérettséghez kapcsolódóan megfigyelhető, hogy a gyerekek érzelmi kifejező képessége sokkal differenciáltabbá és kontrolláltabbá válik. Energetikailag ez azt jelzi, hogy az összetartozó jin és jang meridiánok összhangba kerültek és a rendszer kész átlépni az öt átváltozási fázis állapotába. Ekkorra mondhatjuk, hogy a meridián rendszer kifejlődött. 

A  kezelés  során  a  terapeuta  a  bőr  felszínét  stimulálja,  egy  kimondottan  ehhez  a  módszerhez kifejlesztett  orvosi  fémből  készült  tompa  eszközzel  (Daishi  eszköz,  shōnishin  tű). A mozdulatok simításból  és  ütögetésből  állnak,  a  test  meghatározott  reflexzónáin,  meridián  szakaszokon  és akupunktúrás pontokon.

Kimutatták,  hogy  a  bőr  felszínének  finom  simításokkal  való  stimulálása  működésbe  hozza  a  C- idegrostokat, melyek a központi idegrendszerhez vezetik az ingert és ezáltal oxytocin kibocsátását eredményezik, ami jótékonyan hat a kötődésre, szociális és emocionális viselkedésre.

A shōnishin kezelésnek hatalmas előnye az azonnali kiegyenlítő hatása a vegetatív idegrendszerre, és ilyen módon kulcs elem a belső egyensúly fenntartásában, illetve visszaállításában.

 

A módszer rövid története 

A shōnishin név japán eredetű, jelentése: kis gyermek kezelése tűvel (shōni – kis gyerek; shin – tű, tűvel való kezelés). Első írott megjelenése 1537-ből való.

Már a Sárga Császár idejében is említik a nem szúrással történő gyermek akupunktúrát. Ebben az időszakban  Kínában  még  úgy  tekintettek  a  gyerekekre,  mint  kis  felnőttek,  akik  érzékenyen reagálnak, emiatt nem alkalmazták náluk a klasszikus akupunktúrát, hanem különböző eszközökkel végeztek  simításokat  a  meridián  vonalakon.  I.u.  200  körül  terjedt  el  az  a  megfigyelés,  hogy  a gyerekek energetikai rendszere még fejletlen és a korai életévek energetikai változásai az emésztés köré csoportosulnak.

A kínai orvoslás tudása eleinte Koreán keresztül került át Japánba. Később a császár felismerte a közvetlen átadás jelentőségét és szerzeteseket küldött Kínába tanulni. Egy ilyen szerzetes volt Kobo Daishi (774-835), akit tekinthetünk japán Leonardo da Vincinek is, mivel kitűnő orvos, író, építész és  kertész  is  volt  egy  személyben.  Általa  került  Japánba  a  Shingon  Buddhizmus,  melynek szerzetesei nem csak a megvilágosodást keresték, de gyógyítással is foglalkoztak. A XX. században ő vált a Daishi Hari Shōnishin iskola védőszentjévé.

A ma ismert shōnishin a XX. század elején alakult ki Japánban. Megjelenésének kiváltó oka az az 1911-ben  hozott  törvény volt,  amely megtiltotta  a  gyermekek  esetében  az  invazív  beavatkozások alkalmazását.

Ebben  az  időszakban  a  tradicionális  orvosi  családok  és  az  akupunktúra  iskolák  kezében  volt  a shōnishin   tudása   és   titkos   tanítások   keretei   között   szállt   apáról   fiúra   a   technika.   Ezzel   a hagyománnyal szakított Masanori Tanioka, a Daishi Hari Iskola harmadik generációs mestere, aki hitvallása szerint egy gyermek mosolya többet ér, mint a hírnév. Ma Japánban ez a legnagyobb shōnishin iskola, és a nyitásnak köszönhetően világszerte egyre több terapeuta dolgozik ezzel a módszerrel.

 

Indikációs / kontraindikációs köre 

Indikációk

  • babáknál:  vigasztalhatatlan  sírás,  KISS  szindróma,  három  hónapos  kólika,  szoptatási problémák,    alvási    nehézségek,    kötődés    megsegítése,    mozgásfejlődési    nehézségek, lemaradások
  • totyogóknál:   alvási   nehézségek,   étkezési   problémák,   emésztési   zavarok   (hasmenés, székrekedés, hányás), ekcéma, bőrkiütések, légúti megbetegedések, fejlődési késés
  • óvodás korban: fertőzésekre való fokozott érzékenység, motoros nehezítettség, obstruktív bronchitis, középfül gyulladás, neurodermatitis, bénulás, érzékelési/viselkedési nehézségek, fejlődési késés
  • iskolás   korban:   testtartási   problémák,   fejfájás,   ADHD,   fertőzésekre   való   fokozott érzékenység, érzékelési/viselkedési nehézségek, asztma, allergia, ágyba vizelés, bénulás
  • felnőtteknél: olyan esetekben, amikor az akupunktúra nem használható (hiperszenzitivitás, tű fóbia), szülés előtti ellátásban, tejcsatorna elzáródás esetén, hegkezelés
  • időseknél: demencia, izoláció

Minden korosztálynál jellemző indikáció a prevenció.

Kontraindikációk: 

csonttörés, friss sérülés a bőrön, eszméletvesztés, rohamok, légzési nehézségek, hirtelen elsápadás, láz,  fertőző  betegségek,  oltások  után  négy  napig,  fejtetű,  a  kezelés  makacs  elutasítása  a  gyerek részéről

 

A módszer "menete" 

A  shōnishin  kezelések  minden  esetben  beszélgetéssel  kezdődnek.  Fontos  megtalálni  a  probléma gyökerét  és  azt,  hogy  mikor  kezdődött.  Ezen  két  kérdés  mentén  állítja  fel  a  terapeuta  a  kezelési tervet.  A  probléma  gyökere  határozza  meg  azt,  hogy  melyik  család  meridiánjai  az  érintettek,  a probléma  megjelenésének  ideje  pedig  azt,  hogy  az  energetikai  fejlődés  mely  fázisában  történt  a megakadás, ahol segítségre van szüksége a rendszernek.

Ezt  követően  a  shōnishin  tűvel  finom  simításokat  végez  a  bőr  megfelelő  területein. A simítások erőssége és ritmusa a gyermek korától és az azonosított probléma milyenségétől függ. A kezelésnek vannak állandó és változó elemei. Állandó elem az alapkezelés, melynek során a teljes testfelszínt adott sorrendben végigsimítja a terapeuta, illetve néhány akupunktúrás pont rezgetéses stimulálása.

Változó   elem   a   meridiánok   kezelése   és   a   fej   kezelés.   Kiegészítésként   otthon   végezhető gyakorlatokat és babashiatsu fogásokat tanít meg a terapeuta. Ezek napi szintű használata tartósabbá teszi a shōnishin által kialakított egyensúlyi állapotot.

Maga  a  kezelés  5-15  perc  időtartam  között  változik.  Általában  heti  1  kezelés  javasolt,  változó ismétlésszámmal. Az ismétlések száma függ a gyermek korától, hogy mennyi idő telt el a kialakulás óta és attól, hogy mennyire összetett a probléma. Babák esetében gyakori, hogy már az első kezelés szembetűnő változást hoz, de általában 3 alkalom után jelentkezik eredmény.

 

Elérhetőségek, szervezetek 

Magyarországon  az  Országos  Shiatsu  Egyesület  keretein  belül  történik  a  képzés  megszervezése, minden  esetben  külföldi  vendégtanár  meghívásával. Aktív  kapcsolat  a  Daishi  Hari  Iskola,  Osaka egyetlen európai tanárával Thomas Wernickevel van. A képzett terapeutákról az egyesület elérhetőségein kaphatunk felvilágosítást. www.shiatsu-egyesulet.hu, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Tájékoztató honlapok, szakirodalom

 

Az összefoglalót készítette

Altorjai-Sántha Lívia, Gyöngyösi Veronika, Vilmányiné Majó Matild, Vurai Zsuzsanna

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.