Pfaffenrot-féle Szinergetikus Reflexterápia

 

„Hatékonyság és empátia a manuális terápiában”

 

A módszer lényege

A szinergetikus reflexterápia (továbbiakban: SzRT) a cerebrális mozgászavarokra specializálódott terápiás eljárás. A módszer célja a mozgató szervrendszer másodlagos patológiás elváltozásainak (izmok, ízületek beszűkülése, fájdalmas deformálódása) megelőzése, csökkentése, megszüntetése, az izomtónus normalizálása, a nagy- és finommozgások, valamint a száj funkciók javítása. Az eljárás hatással van ezen kívül a testérzékelés, a figyelem, koncentráció zavaraira is. A módszer 3 különböző testi rendszeren dolgozik, amik befolyásolják egymást: az izmokon, a funkcionális mozgásláncon, és a „chi” – meridiánon fascia – lazító technikával és a kínai orvoslás elemeivel, akupresszúrával, reflexzóna kezeléssel és aktív tornával. A Pfaffenrot-ban öt különböző manuális technikát használnak egy kezelésen belül, az alkalmazott technikák mind támogatják egymást, egymás hatását erősítik, így hatékonyabb, mint ha csak egy-egy módszert alkalmaznánk. A terápia egy manuális technika, ami közvetlenül a kötőszövetekre hat, de egyes fogásai hatással vannak más szervrendszerekre (emésztőrendszer, légzőrendszer, idegrendszer) is. A kezelés szempontjából fontos, hogy amennyire lehet, a paciens lazuljon el. A Pfaffenrot-tal a nyújtás fokozatos, a kezelést és a nyújtást váltogatva éri el az ízületek normál mozgékonyságát, ezért nem okoz fájdalmat. A tónus normalizálása és az akupresszúra jótékony hatásainak köszönhetően nemcsak a mozgásra van hatással, hanem javítja a figyelmet, koncentrációt is.

A módszert elsősorban cerebrálparézises (születéskori oxigénhiány gyakori következménye) gyermekekre fejlesztették ki, de hatékony megoldást jelent más eredetű izomfeszesség vagy renyhe izomzat esetén is, mivel a fogásokat a problémának megfelelően választják meg. A kezelés a teljes életkori spektrumon jól működik. Akár koraszülött korú, akár idős korú páciensek ellátására is kiválóan alkalmas. Fő célja az izomtónus normalizálása, az ízületek mozgathatóságának javítása, a keringés serkentése, előkészítés az aktív terápiára, de számos más szervrendszerre is jótékony hatással lehet. A kezelés nem csak szomatikus változásokat idéz elő: gyakran javul a paciens közérzete, étvágya, emésztése, az alvás minősége. A Pfaffenrot-technikát csak gyógytornász, konduktor és szomatopedagógus szakember végezheti, a 12 napos tanfolyam elvégzése után.

 

Története, eredete 

A Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápiát (SzRT) az 1970-as években kezdte el kidolgozni dr. Waldemar Pfaffenrot orosz ortopéd- és rehabilitációs szakorvos. A doktorúr 2000 es évek elején Németország több rehabilitációs klinikáján dolgozott. A legismertebb ezek közül Untereinleiterben volt, ahol a klinika igazgatójaként konduktorokkal együtt dolgozva tökéletesítette módszerét és kutatásokat is végzett. A SzRT különböző reflexindukált gyógymódok és manuális technikák integrációjára alapoz a kezeléseken belül. Az SzRT több 100 fogása alapvetően cerebrális mozgászavarokra specializálódott terápiás eljárás, alapja a manuális orvoslás. A terápia során miofasciális technikát, akupresszúrát, reflexzóna kezelést, mobilizálást, nyújtást/tonizálást alkalmaznak. Dr. Pfaffenrot elsősorban a mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek és központi idegrendszeri sérülteknek fejlesztette ki a módszert.

 

A módszer indikációs köre

 • cerebrális, spinális és perifériás neuro – orthopédiai mozgászavarok, mint pl.: cerebralparesis (CP), meningomyelochele, hydrocephalus, Parkinson, Sclerosis multiplex,
 • genetikai szindrómák: Down-,Kiss-, West-, Rett – szindróma,
 • a motorikus apparátus veleszületett, genetikai zavarai, mint: spinabifida, dongaláb, arthrogryphosis, torticollis, idiopáthiásscoliosis,
 • a mozgatóapparátus elváltozásai: Dupuytrenkontraktúra, karpális alagút szindróma, teniszkönyök, artritisglenoscapularis – befagyott váll, tartászavarok, bokasüllyedés, laposláb, hallux valgus, szkoliózis
 • traumás agysérülés,
 • csigolya rendellenességek következményei. mint szédülés, migrén, kéztő (alagút)  szindróma, tinitus (fülzúgás),
 • epilepszia (ha gyógyszeresen kontrollálva van),
 • szenzomotoros integrációs zavarok (kiegészítésként, ha izomtónus eltérés van),
 • beszédzavarok (kiegészítő terápiája, izomzati eltérés esetén),
 • arthritis, reuma és neurodermitits következményei

Perinatális indikációk 

A technika komplexitása és a proprioceptiv hatása miatt akár koraszülött, de  csecsemőkortól biztosan alkalmazható, mivel az idegrendszerre visszaható mechanizmus, valamint az agyi plaszticitás által az idegrendszer újra szerveződését is segítheti. Remek segítség izomtónus eloszlási zavarok kezelésében. Dr. Pfaffenrot eltérő kezelési stratégiát dolgozott ki a feszes, spasztikus valamint hypotón izomzat kezelésére. Mivel a  Pfaffenrot manuális technika arra alapszik, hogy az izomban tapasztalható első ellenállást is figyelembe veszi (ezen túl nem feszít), módszere fájdalom mentes. Egyes fogások és testrészek kezelésekor a szakember a csecsemőt édesanyja hasára, mellkasára fektetve is kezelheti. Segítve a kisgyermek nyugtatását és relaxációját.

A lágyrész technikák mellett kiemelhető a terápia a különböző deformitások kezelésében. Torticollis, gerinc ferdülés, dongaláb, izomtónuseloszlási zavarok kezelése mellett az alvás-ébrenléti ciklus stabilizálásában is segítséget jelenthet, az idegrendszer optimalizáló hatás révén.

 

A módszer kontraindikációs köre

 • magas lázzal járó betegségek
 • akut agyvérzés,
 • posztoperatív állapotok (Botox, Ulsibat 3 hónap)
 • kimerült szervezet

 

A kezelések menete

A 5-15 napos kezelési blokk komplex hatást biztosít a test szervrendszereire és pozitívan támasztja alá az érintett gyerekek és felnőttek mentális fejlődését is. A blokkokat évente 3-5 alkalommal ajánlott ismételni, a blokkok között pedig szintentartó kezelés javasolt hetente 1 alkalommal. Különösen indokolt a blokk ismétlése nagyobb növekedés után, vagy mozgásfejlődésbeli ugrás esetén, mivel az új testhelyzetekben az izmokat máshogyan kell használnunk. Ennek a koncepciónak a komplex rehabilitáció részét kell képeznie, a gyógytornát és egyéb terápiát kiegészítő és segítő módszerként. A Pfaffenrot-kezelés önmagában is hatékony, bizonyos esetekben torna nélkül is alkalmazzuk, de az a legjobb, ha aktív tornával egészítjük ki. A cél, hogy a már kilazított izmokkal, a jó helyzetben lévő ízületekkel minél inkább a normál, egészséges mozgásokhoz közelítő minőségben tudjon a paciens mozogni, ezért hasznos tornával összekapcsolni. A Pfaffenrot-féle kezelés után a helyes mozgásminták megéreztetése és azok megerősítése következik tornával. Ajánlott kiegészítő terápiák: Gyógytorna, konduktív pedagógia, kineziologiai tape, Szenzomotoros fejlesztések, TheraSuit, Hidroterápia.

 

Elérhetőségek, szervezetek

 

Források

 • Vodickova, R. (20…), Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápia, FejlesztőHáz Kft., Budapest, (magánkiadás), tanfolyami jegyzet.
 • www.fejlesztohaz.hu

 

Koraszülötteknek ajánlva:

 • Az eljárás finomsága
 • A test/izmok azonnali reakcióinak akceptálása
 • A szülőknek egyes technikák átadhatók
 • A fogások nagyfokú kombinációs lehetősége, kiegészítése apró feladatokkal
 • Nem kizárólagos

 

Az összefoglalót készítette

Demetrovics Beatrix, Medved Eszter, Molnárné Mester Gabriella, Nagy Bernadett, Vig Andrea

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.