Születéstréning

 

A születés-újjászületés terápia fő célja a pre- és perinatális élmények felidézése, érzelmi reagálása és korrekciója, abból a célból, hogy a személyiségfejlődés útjában álló akadályok elhárulhassanak.

 

A születéstréning története

A születés élményének önismereti átdolgozása és a traumák pszichoterápiás gyógyítása már korán felmerült a pszichoanalitikus munkában, de tulajdonképpen nem történt jelentős áttörés a baba perinatális élményvilágának területén. Szórványos kutatások bizonyítják, hogy a születés eseményei korrelálnak a személy későbbi élettörténetének bizonyos adataival, de ez mintha nem lenne jelen a tudományos világ számára.

A születés olyan mély, hozzáférhetetlen, és annyira meghatározó jelentőségű lelki folyamattal jár, hogy az itt átélt traumákat alig tudjuk elkülöníteni egyéniségünk alapvető vonásaitól. Éppen ezért a felnőttek születési traumájának gyógyítása olyan újszerű terápiás terület, melyre szerte a világon még kevés figyelmet fordítottak. Ezért izgalmas belső utazás megismerkedni születésünk titkaival.

A jelen csoportterápiás módszert több év kísérletezés után 2001-re dolgozta ki Orosz Katalin.

 

A születéscsoport működése, folyamata

A csoportterápia működési keretét a jungiánus szemlélet, valamint a transzperszonális[1] pszichológia európai értelmezése adja.

A csoportterápia felépítése a következő: maga a csoportmunka két és fél napos. Ezt megelőzi egy első interjú, melynek célja megismerni a jelentkezés motivációját, a problematika jellegét, lehetséges gyökereit, valamint a jelenlegi élethelyzetet és a születés körülményeit. Fontos szempont annak mérlegelése, hogy a jelentkezőnél biztosítottak-e a lehetőségek a csoport élményeinek további egyéni vagy terápiás gondozására. A tréninget egy hónap után egy utótalálkozó követi, amely az élményfeldolgozás megsegítését és a mindennapi életbe való integrációt irányozza elő. A csoporttagok megosztják egymással a tréning utáni élettörténéseket és hangulati változásokat, majd megismerik a Grof-i születési mátrixokat, melynek révén egy másfajta összefüggésben is ráláthatnak az élményeikre.

A csoportterápia gerincét a testmunka gyakorlatok és a vezetett imagináció képezik, melyek segítenek előhívni a magzati élményvilágot. Ezeket egészítik ki különböző a bizalmi helyzet kialakítását célzó, a mélyítést, és feldolgozást segítő lépések. Az előbbiekben rövidebb gyakorlatokkal irányítják a figyelmet a testi érzetekre, az érintés és a bizalom kérdéskörére. Az utóbbiakat a folyamatos megosztás, naplóírás, rajzolás és a születési mátrix elmélet ismertetése biztosítja.

A születési élmény elérése a fokozatos regresszió révén történhet meg. Ez a nyitott, érzékeny állapot kétarcú, hiszen egyedülálló lehetőség a traumatikus élmények feldolgozására, ugyanakkor viszont sérülékeny, kiszolgáltatott helyzetet is teremthet.

A csoport célkitűzésének elérésében tehát kulcs szerepet tölt be a bizalom megteremtése és fenntartása annak érdekében, hogy a mély regresszió biztonságos módon és keretek között jelenhessen meg. A csoport egészét tekintve az intimitás egyik alapköve az elvárás-mentesség. Ez a résztvevők szintjén azt jelenti, hogy szabadságuk van nemet mondani a gyakorlatok bármelyikére, szabadon eldönthetik, mennyire akarnak/tudnak belemenni az adott gyakorlatba, a megosztásban ők döntik el, miről és milyen mélységig kívánnak beszélni, szabadon kifejezhetik igényeiket/szükségleteiket.

 

A pszichoterápia javasolható

 • funkcionális meddőség, gyermekvállalás merev elutasítása,
 • többszöri spontán vetélés, veszélyeztetett várandósság,
 • saját gyermek vállalásának prevenciója,
 • nehezített születés, súlyos születési komplikáció,
 • szorongás, félelem, pánikbetegség, klausztrofóbia,
 • párkapcsolati zavarok, kötődési nehézségek,
 • elakadt normatív krízis, pl. felnőtté válás, életközépi válság esetén.

 

Ellenjavallatok

 • akut krízisállapot,
 • aktív elmebetegség,
 • borderline személyiség,
 • erős páncélozottság - annyira azonban erős énhatárokkal kell, hogy rendelkezzen a résztvevő, hogy a regresszió folyamán veszély nélkül lazulhassanak fel azok kissé,
 • leromlott fizikai állapot,
 • szív-érrendszeri, valamint tüdőbetegség,
 • 25 év alatti életkor - relatív ellenjavallat,
 • megelőző önismereti munka hiánya

 

Honlap

Kheiron Transzperszonális Pszichológiai Tanácsadó és Oktató Központ

 


[1]  Latin eredetű szó, jelentése: túl a személyesen. Pszichológiai értelemben: mindennapi világunkon túli emberi tapasztalatok (ld. www.transzperszonalis.hu)

 

Az összegzőt készítette

Nováky Rita, Szabó Imola Éva

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.