FEMM program

 

A módszer kialakulása 

A FEMM (Fertility Education and Medical Management) oktatói tréning a New York állambeli FEMM Foundation égisze alatt indult 2012-ben.

A FEMM oktatói tréningje, olyan szakembereket képez, akik arra tanítják meg - elsősorban női - klienseiket, hogy hormonális egészségüket, hogyan kísérhetik figyelemmel, és ovulációs ciklusuk, valamint biomarkereik megismerésével és követésével hogyan tarthatják számon saját termékenységüket. A konzultációk általában egyénileg zajlanak. Továbbá a szakember a párkapcsolatban élő nők házaspárját, jegyestársát, társát is bevonja a tanulási folyamatba, hogy ő is megismerje a párja termékenységével kapcsolatos információkat, és képes legyen támogató, együttműködő társként jelen lenni, illetve maga is elsajátítsa a FEMM családtervezési módszerének szabályait.

2013-ban megjelent a FEMM applikáció, amelynek segítségével a módszer használata még egyszerűbbé és szélesebb körben elérhetővé vált.

A magyar oktatók hamarosan elérhetőek lesznek a CIKLUSKÖVETÉS honlapon.

 

A módszer lényege 

A FEMM program célja, hogy a fogamzóképes éveikben járó nők számára olyan egészségnevelési oktatást nyújtson, amely azzal a tudással ruházza fel őket, melynek köszönhetően naprakésszé válhatnak saját reproduktív egészségükkel kapcsolatban, és ezt illetően képesek informált döntéseket hozni. Továbbá olyan természetes családtervezési módszert sajátíthatnak el:

  • amely nem jár semmilyen egészségügyi kockázattal, sőt, segíti a nő egészséggel kapcsolatos jártasságának növelését,
  • amelynek hatékonysága megegyezik a széles körben használt hormonális fogamzásgátlókéval, illetve meghaladja a barrier-módszerek hatékonyságát,
  • és tiszteletben tartja a születendő gyermeknek azon jogát, hogy férj és feleség szerelmi aktusából foganjon, akik egészségük ápolásának köszönhetően spontán képesek megfoganni, és az anya teste alkalmas arra, hogy a lehető legjobb fiziológiai körülmények között viseljen ki egy egészséges várandósságot.

A módszer ez alapján kialakított szabályrendszere segíti a párokat abban is, hogy mikorra időzítsék együttléteiket, ha gyermeket szeretnének, illetve, ha elkerülnék a várandósságot. A módszer hatékonysága 92-98% között alakul, így egyáltalán nem kedvezőtlenebb az egyébként számos káros mellékhatással (stroke, infarktus, véralvadási betegségek, látásromlás, pánikbetegség, depresszió, libidócsökkenés, későbbi infertilitás) járó hormonális fogamzásgátló tablettáknál. Fontos megjegyezni azonban, hogy a FEMM segít felismerni és időben kezelni az esetleges fogamzási nehezítettséget és a különböző nőgyógyászati kórképeket. Tehát a célja nem csak a családtervezés, hanem a nők reproduktív egészségének megőrzése és helyreállítása is, valamint az egészségügyi kezelésben az informált döntéshozatal lehetőségének megadása a nők számára.

 

A módszer háttere 

A kliensek a ciklus során elsősorban négy hormon (FSH, LH, ösztrogén és progeszteron) változását monitorozzák biomarkereik alapján. Az ovulációs ciklus során különböző biomarkerekből lehet következtetni a reproduktív egészségi állapotra:

  • menstruációs vérzés,
  • méhnyakból származó (cervikális) nyák változásai,
  • LH-szint,
  • bazális hőmérséklet.

A nők tehát az ösztrogén- és progeszteronhatásra kiváltódó nyák, ezeknek változásai, az LH-szint vizeletből történő mérése, valamint a vérzés alapján tudnak következtetni saját hormonális egészségükre, illetve termékenységükre. A maximálisan elérhető víztartalmú és jó minőségű ösztrogénes nyák megfigyelésével, valamint az LH-tesztelés elvégzésével megállapítható az ovuláció becsült ideje. A kliensek megfigyelt biomarkereket táblázatban vezetik, és jegyzetekkel jelölnek minden olyan változást, amely segít az eligazodásban a hormonszinteket és a termékenységet illetően.

 

A módszer egyéb alkalmazási területei 

A FEMM által képviselt orvosi kezelés (FEMM Medical Management) szellemében a nők már a probléma észrevételével részt vehetnek egy teljes körű kezelésben, amely segíti a probléma mihamarabbi diagnosztizálását. A FEMM Medical Management ellenjavallja a hormonális fogamzásgátlókkal való kezelést az általános nőgyógyászati eljárásokkal szemben.

A FEMM módszerének időbeni elsajátításával a problémák gyökerestül elfojthatók, kezelhetőek és megelőzhetőek.

A teenFEMM program már a kamaszkorban beavatkozik, és segíti a serdülőkorú lányokat saját ciklusuk és reproduktív egészségük monitorizálásában, valamint támogatja őket az egészséges szexualitáshoz való attitűd kialakításában és ezzel a szexuális úton terjedő fertőzések radikális csökkentését segíti. (15 és 24 év között vagyunk a leginkább fogékonyak a szexuális úton terjedő betegségekre.) Ezzel a teenFEMM az egész reproduktív élet pszichés és élettani egészségéhez hozzájárul, hiszen támogatja az egészséges szexualitást, párkapcsolatot, várandósságot, szülést, valamint a gyermekágy és a menopauza időszakát is.

 

Források 

 

Az összefoglalót készítette

Buti Veronika, Horváth Réka, Juhász Petra, Kovács Ágnes Ilona (FEMM oktató), Segesdi Edina, Veisenberger Eleonóra

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.