Integratív babaterápia

 

A módszer lényege

Az Integratív Babaterápia egy olyan szemlélet, ami betekintést nyújt abba, hogy a baba hogyan éli meg az élményeit és hogyan fejezi ki azokat. Úgy, hogy már az anyaméhben gyűjti tapasztalatait és a szülés-születés élménye is hatással van rá. Ezeket a tapasztalatokat a babák testbeszéd formájában mutatják nekünk (‘Baby Body Language’), melyeket az Integratív Babaterápiában a szülők is megtanulnak értelmezni, ezzel segítve a gyermek szükségleteinek megértését, emlékeinek feldolgozását. Ezáltal segíthető a baba természetből adódó önregulációja. A szülő gyermek kapcsolat erősödik, harmonikusabbá válik, a kötődés pedig mélyül. A pszichológia egy ága, a pre- és perinatális pszichológia foglalkozik ezekkel a legkorábbi tapasztalásokkal, ahová maga az Integratív Babaterápia is beépült.

 

A módszer története

Az utóbbi évtizedekben egyre több bizonyítékra derült fény különböző forrásokból, például ultrahangos vizsgálatokból, magzati kutatásokból, tudatosság kutatásokból, mező elméletből és sejtbiológiából. Ezek mind pszichoterapeuták, bodywork terapeuták - és más szakemberek tapasztalásait támasztják alá, akiknek munkájuk során a kliens korai emlékei bukkantak felszínre.

Carlton Terry és William Emerson Amerikában voltak az elsők, akik a babák felé fordultak. Prevenciós célból elkezdtek direktben a babákkal foglalkozni a felnőttek élményei alapján. A tapasztalat az, hogy mindannyian érintettek vagyunk, mindenki, aki valaha megszületett.

Felnőttekkel végzett perinatális regressziós munkát alapul véve, a Bristolban élő Matthew Appleton dolgozta ki az Integratív Babaterápia szemléletet, aki képzett pszichoterapeuta és kranioszakrális terapeuta is.

 

A módszer alkalmazásának területei 

Csecsemőkorban a babák a sírást használják, mint jelző viselkedési formát, ezzel adnak hangot érzéseiknek, testi szükségleteinek. A szülők részéről igen fontos, hogy a baba jelzéseit meg tudják különböztetni. Fontos felhívni a figyelmet a szükségleti sírás és az emlékezeti sírás közti különbségre. Mozgásukkal, testükkel is jeleznek. Ha megtanuljuk megérteni ezt a test nyelvet és együttérzéssel hallgatjuk a kisbabánk történetét, nem csak a születési élményének feldolgozását segítjük, hanem olyan fizikai tünetek is enyhülhetnek, mint a hasfájás, evési-emésztési, alvással kapcsolatos problémák vagy a megnyugtathatatlan sírás. Ebben a kezdeti időben fontos, hogy empátiával hallgassuk babánkat, majd a megnyugvást elősegítve, érintéssel, ringatással, hordozással, szoptatással érzékeltessük vele a biztonságot adó környezetet. Ezáltal csökken a stressz és megnyugszik a baba, ami segít neki kialakítani a reziliencia érzését.

Gyerekkorban leginkább a játék és a mese az a két terület, amelyen keresztül a korai élmények felszínre hozhatók a kisgyermek számára. Fontos, hogy ezekben a helyzetekben a gyermek szabályozza a játékot, a szülő csak azt tegye amire a kisgyerek kéri, érezze: a kontroll ezúttal az ő kezében van, ő irányítja a folyamatot.

Felnőttkorban általában valamely szomatikus betegség kapcsán derül fény a születés traumatikus élményére, mely feldolgozatlan maradt. Ebben az életkorban mindenképp szaksegítségre van szükség, olyan pszichológus, pszichoterapeuta személyében, akinek tudása és jártassága van a korai tapasztalatok feldolgozásában.

 

A módszer menete

Prevencióként a várandós felkészítések alkalmával tudatosítható a leendő szülőkben az empátiás, szeretetteljes odafordulás a babához. Annak a megerősítése, hogy babáik egészlegesen élik meg testi és érzelmi nehézségeiket, egész testével éli meg a kényelmetlenséget

Az Integratív Babaterápiában életkori megkötés nélkül részt lehet venni. Segítheti a szülőket már az antenatális időszakban, az újszülöttek, a kisebb és nagyobb gyermekek számára is elérhető, de akár felnőttkorban is alkalmazható.

A baba testbeszédének (Baby Body Language) megértésével a szülőkben nő a kompetencia érzése, az önbizalom szülőségükben. A terápiában a szülők megtanulják meghallgatni a gyermekük panaszát, aki ebben a támogató környezetben történetének, korai élményeinek elmesélésével egy korrektív élményt alakít ki. Ezáltal oldódik az elakadás. A gyermek megtanulja, hogy a környezete válaszkészen reagál az ő igényeire, a bizalom alapélménye fog beépülni.

 

Elérhetőségek, szervezetek

  • Karádi Júlia, Perinatus Alapítvány
  • Perinatus Alapítvány 2022-ben indít képzést a témában

 

Tájékoztató honlapok, szakirodalom 

  • http://matthew-appleton.co.uk/integrative-baby-therapy/ (Megtekintve: 2021.04.25.)
  • http://perinatus.hu/  Megtekintve: (2021.04.25.)
  • Matthew Appleton - Születési trauma: A kultúra vakfoltja
  • Every Baby has a Story to Tell. Memory Crying and Baby Body Language as an Expression of Experiences in Babies                                                         

 

Az összefoglalót készítette: Csöngei Adrienn, Kindricz Ildikó, Kovács Tímea, Márovicsné Pék Mónika, Rados Katalin, Torják Judit

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.