Koraszülött Prevenciós Program

 

Története, eredete

A Budapesti Korai Fejlesztő Központban működő, a mérsékelt rizikóval élő koraszülött babákat és családjukat ellátó és támogató program, amelyet több évtizedes munka és tapasztalat hívott életre. A kórházak koraszülött osztályáról hazaengedett családok sokszor igényeltek szorosabb kapcsolatot, rendszeresebb szakmai tanácsadást és gyakoribb találkozásokat. Ezt látva született meg a Program. A Program alapítói Dr. Bod Mária, Hajtó Krisztina, Ónodi Szabó Kata, Szelényi Marianna és Tóth Anikó voltak.

Az újszülött csecsemőről elmondhatjuk, hogy rendkívüli gondoskodást, gyámolítást igényel az élete korai időszakában. Különösen igaz ez egy koraszülött gyermek esetén, hisz a még fejlődésben lévő szervei és idegrendszere miatt különös védelem, odafigyelés és kísérés szükséges a baba és a családja számára. Azokat az újszülötteket nevezzük koraszülötteknek, akik a 37. várandóssági hét előtt jönnek a világra, születési súlyuk pedig 2500 gramm alatti.

A világra korábban érkező kisbabák szülei is korábban válnak szülőkké, mint amire készültek. Mindez okozhat aggódást, szorongást és reményteli várakozást természetesen.

A koraszülött gyermekek fejlődésének támogatása érdekében kiemelkedő fontosságú tehát a kora gyermekkori intervenció. Lényeges szempont, hogy a rehabilitáció különböző területein dolgozó szakemberek összehangolt munkát végezzenek, hogy a gyermek és családja minél komplexebb ellátásban részesüljenek.

 

A Koraszülött Prevenciós Program célja

A Budapesti Korai Fejlesztő Központban megszületett Program fő célja tehát a családok kísérése, támogatása. A modern, kora gyermekkori intervenció családközpontú. Tehát a gyermek mellett az őt körülvevő környezetre is figyel, a család életéhez illeszkedő tanácsokkal segíti a gyermek fejlődését és igyekszik javítani a család mentálhigiénés állapotát.

A tanácsadásban segítő csapat különböző szakemberekből áll: orvos, gyógypedagógus, pszichológus és gyógytornász. A szülőket abban segítik, hogy a gyermekükre tudjanak ráhangolódni, a pici sajátos működését, fejlődését elfogadni és így támogatni.

Fontos szempont, hogy a koraszülés, mint kockázati tényező jelen van és jelen lesz, de a tanácsadás, a folyamatos nyomonkövetés, mint egy esernyő a család kezében, védelmet nyújt a károsodások bekövetkezésében.

 

A Program szolgáltatásai

A Program a már említett mérsékelt rizikójú koraszülöttek családjai számára elérhető. A mérsékelt rizikó fogalma jelenti a súlyos születési komplikációk hiányát, a kevésbé extrém születési súlyt és a relatíve hosszabb gesztációs időt. Ha a babának nem volt veleszületett fejlődési rendellenessége, valamint az idegrendszer sem szenvedett maradandó károsodást.

(A magasabb rizikójú koraszülöttek családjai is kérhetnek segítséget a Központban, de ők nem ennek a Programnak a részesei lesznek.)

A Programba való jelentkezés már a kórházban tartózkodás ideje alatt is megtörténhet. Az intézményben pedig egy komplex állapotmegismeréssel kezdődik a közös együttműködés. A Programba való bekerülési életkor felső határa a korrigált 6 hónapos kor.

A Program egyedülálló abból a szempontból is, hogy a szülők igénye szerint az újszülött csecsemő korrigált 3 hónapos koráig az otthonukban látogatja őket a szakember. Így a babát megkímélik az utazástól, a család pedig még inkább a saját életükbe ágyazott tanácsadást kap.

Az állapotmegismerés után az intézményben fogadják a családokat, a gyermekre és a családra szabott gyakorisággal. Eleinte gyakrabban, heti rendszerességgel, később pedig a gyermek fejlődési ütemét látva közös döntés alapján csökkenő számban.

A Program szolgáltatásai:

  • Fejlődésneurológiai nyomonkövetés: melyet gyermekneurológus végez. Célja, hogy a gyermek fejlődésének irányát és ütemét figyelje. Ennek megfelelően igény szerint a megfelelő szakemberhez irányítja a családot.
  • Gyógypedagógiai kísérés és tanácsadás: az intervenciós program gerincét ez adja. A családdal foglalkozó gyógypedagógus pedig a család körül felálló team koordinátora. A gyógypedagógiai tanácsadásban a tapasztalt szakember megfigyeli, megvizsgálja a baba mozgását, hangadásait, kommunikációs és szociális készségeit, látási és hallási figyelmét. Ezeknek megfelelően beszélget a családdal és tanácsot ad a szülők számára, javaslatokat tesz az otthoni együttlétekre. Az idegrendszer és az érzékszervek optimális stimulálására törekszik a pici fejlődése érdekében. A család igénye szerint konzultálhatnak étkezési, gondozási és alvási kérdésekről is.
  • Mozgásfejlesztés illetve kiegészítő terápiák: egyéni mozgásterápia vagy idővel csoportos foglalkozásokat is biztosít az intézmény. Ezek célja, hogy a szülő-gyermek páros kötődését erősítve kapja meg a gyermek az idegrendszer fejlődését támogató terápiákat.
  • Utánkövetés: a hosszú távú nyomonkövetés fontos része a Programnak. A protokoll szerint 1 és 2 éves korban komplex fejlődési kontrollvizsgálaton vesznek részt a családok. Ezek segítenek abban, hogy a gyermek aktuális fejlettségi szintjére rátekintve újragondolják az esetleges terápiák szükségességét vagy elengedését.
  • Hosszú távú nyomonkövetés: a gyermek 5 éves korában ajánlja fel a Program a családoknak a kontroll vizsgálatot. Ennek során elvégzik a Sindelar-program vizsgálatát, valamint TSMT állapot- és mozgásvizsgálati felmérését. Még az iskolába lépés előtt így képet kaphat a család az esetlegesen fennálló részképesség illetve tanulási nehézségekre.
  • Közösségbe helyezés segítése: azok a családok, akik a gyermek közösségbe kerüléséig részt vesznek a Programban, kérhetik a segítő team segítségét a megfelelő közösség megtalálásában, elhelyezési javaslatában. Akár pedagógiai véleménnyel és személyes kapcsolatfelvétellel segítik a gyermek intézménybe kerülését.

 

Összegzés

A Program szemlélete, hogy a prevenció és ha szükséges, a korai intervenció kiemelkedő fontosságú. A Programban dolgozó szakemberek a gyermek fejlődésének nyomonkövetése mellett nagy figyelmet fordítanak a gyermeket körülvevő környezetre, a konzultációs és tanácsadói attitűdre. Nem utolsó sorban pedig a család mentálhigiénés állapotára, hisz ez az, ami igazán támogatja a csecsemő fejlődését.

 

Tájékoztató honlap

https://www.koraifejleszto.hu/

 

Az összefoglalót készítette

Korek RékaVarga Rita

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.