Neuro-hidroterápia / NHT

 

A módszer lényege

A Neuro-hidroterápia (NHT) dr. Schultheisz Judit által kidolgozott és a Gézengúz Alapítvány szakemberei által továbbfejlesztett programként újszülött kortól pozitív ingerterápiát jelent az agy fejlődésének plasztikus idejében. Nagyon komoly mérhető terápiás eredményeket biztosító formái a következők:

 • NHT 1. – korai Neuro-hidroterápia "kádasprogram" újszülötteknek és csecsemőknek várhatóan öt hónapos korig, kádban, egyénileg, szülői kompetenciát erősítő formában és technikával. A vízben végzett terápia során az egyensúlyi rendszer aktiválásával többek között a csecsemők elemi,szimmetrikusmozgásmintáit váltják ki. Emellett aktiválják a vesztibuláris és a szomatoszenzoros rendszertspeciális korrekciós fogásokat alkalmazva, a csecsemők-kisdedek komplex mozgásainak megalapozásával a végleges mozgásminták kialakulását támogatva. A korai program a tudatos légzéskontroll tanítását is biztosítja, valamint több szenzoros inger egyidejű alkalmazásával segíti a szenzoros integrációt.A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját. Serkenti a gyermek testi fejlődését, kommunikációs képességeit és prekognitívfunkcióit.
 • NHT 2. – "uszodai program" csecsemők és kisgyermekek Neuro-hidroterápiája várhatóan 5 hónapos kortól medencében. Csoportos terápia, a szülők aktív részvételével 3 éves korig. Egyéni terápia súlyosabban vagy halmozottan sérült kisgyermekeknek 3 éves kor fölöttisalkalamazandó.

A terápia stimulálja a vesztibuláris és szomatoszenzoros rendszert, így erőteljes visszacsatolást biztosítva segíti a központi idegrendszer szabályozó működését a létrejövő mozgás pontosításában, finomításában, a testtartás javításában. Célja az idegrendszeri érés támogatása, a mozgáskoordináció és az egyensúly fejlesztése a gyermek korának, érdeklődésének megfelelő játékos formában. A közös játék a szülő-gyermek kapcsolatot is erősíti és elősegíti a gyermek szocializációját.

 

Egyéb, Magyarországon a gyermekkori intervencióban használatos hidroterápiás módszer:

 • Hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika (HRG)
 • Halliwick-módszer
 • Subaqualis mozgásnevelés
 • Subaqualis torna
 • Gyógyúszás

Két fő területe van: 

1. helyben végzett gyakorlatok korrekciós célokkal;

2. vízhez szoktatás, az úszás előkészítése, oktatása, az úszósportra való felkészítés.

Az egészséges úszásoktatáshoz hasonlóan nagyóvodás kortól foglalkoznak a gyermekekkel. A kora gyermekkori-gyermekkori hidroterápiás ellátások felvetítése segíti az időrendi elhelyezhetőséget a Neuro-hidroterápiától elindulva. A bemutatott technikák, módszerek megfelelően biztosítják az adott kor- és célcsoport hidroterápiás ellátását. A módszerek nem kompetitívek, egyes esetekben egymást kiegészítik, és akár átjárhatóság is lehet közöttük.

 

A módszer rövid története

A Gézengúz Alapítványt 1990-ben alapította dr. Schultheisz Judit gyermekorvosa koraszülött, idegrendszeri sérült vagy mozgásfejlődésben érintett, eltérő vagy veszélyeztetett fejlődésmenetű gyermekek családcentrikus, kora gyermekkori intervenciós ellátásáért. Az Alapítvány küldetése az eltérő fejlődésmenet korai felismerése, kiemeleten a 0-2 éves korú kisgyermekeknél, akik a koraszülés okán vagy születéskori komplikáció következtében speciális terápiás támogatásra szorulnak. Céljuk, hogy összetett egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai és szociális segítséget nyújtson a családoknak családút koordinációval támogatva.

 

Indikációs / kontraindikációs köre

Az NHT elsődleges célcsoportjai:

 • idegrendszeri sérülés, eltérő fejlődésmenet (központi, perifériás),
 • veszélyeztetett, megkésett szenzomotoros fejlődés (koraszülöttség, dysmaturitás, tónusszabályozási zavar,irreguláris légzés, SIDS-veszélyeztetettség)

Kontraindikáció:  

 • agytörzsilézió egyes esetei,
 • gyógyszerbeállítás előtti vagy alatti epilepszia (ilyen esetekben adekvát verbális jellel kísért arcsimítással, arclocsolással a merülések előtt a reflexes légzésvisszatartó, majd a kifújó idegrendszeri válaszmechanizmus átalakítható kontrollált légzésszabályozássá, és a csecsemő biztonsággal, többféle technikával is meríthető.)

A program végső célja nemcsak a gyermekek pszichoszociális, szomato-mentális fejlődésének támogatása, hanem mentálhigiénés jólléte is. A korai örömteli élmények iskoláskorra alapot adnak a vízi sportokra való átvezetésre, amelyeknek nagyon fontos szerepük van az esetleges maradványtünetek esetén a terápiás eredmények fenntartásában.

 

A módszer "menete"

A Neuro-hidroterápia célja a gyermek optimális mozgásfejlődésének támogatása, harmonikus koordinált mozgásának kiépítése. A terápia során a víz előnyös fizikai, kémiai és pszichés hatásait használják ki. A vízben a felhajtóerő miatt a mozgások könnyebben, folyamatosabban és harmonikusabban kivitelezhetőek, a korrekciós fogások által korrigált mozgásminták sokszor hatékonyabbak, mint szárazföldön. A sűrűbb közeg, ami körülveszi a testet, bőséges propioceptív és taktilis ingert biztosít. Emellett a víz termikus hatása is kedvezően befolyásolja a gyermekek izomtónusát. Ez a perifériáról érkező gazdag ingermennyiség óriási lehetőséget ad a központi idegrendszer szabályozó működésének a létrejövő mozgás pontosításában, finomításában és a helyes testtartás kialakításában.

Kiemelt szerepe van a terápia folyamatában a család szülés körüli élményeinek, esetleges traumatikus emlékek feldolgozásának, a szülési élmény pozitív érzelmekre való áthangolásának. Segíti a szülőkben az anyaság érzéseinek kialakítását, elmélyítését, amelyben koraszülés vagy születés körüli nehézségek esetében krízisállapot léphet fel.

 

Elérhetőségek, szervezetek

http://gezenguz.hu/kapcsolat/

 

Tájékoztató honlapok, szakirodalom

 • http://gezenguz.hu/neuro-hidroterapia-2/
 • Schultheisz Judit, Kereskényi Bernadett: Neuro-hidroterápia - A kora gyermekkori-gyermekkori hidroterápia lehetséges útjai Gyermekgyógyászati továbbképző szemle 2011-11.
 • Schultheisz Judit: A Neuro- hidroterápia jellentősége nemzetközi összehasonlításban, A Veleszületett kóros mozgás és értelmi fejlődés prevenciója, korai kezelése és rehabilitációja, 2015. május 15-18
 • Judit Schultheisz M.D, Bernadett Kereskényi, Orsolya Révész: Innovationsby Gézengúz Foundation 2017-Budapest-Hungary https://akademiai.com/doi/abs/10.1556/2066.1.2018.05
 • Torbágyi Csenge: A Neuro-hidroterápia hatékonysága a Gézengúz Alapítvány ellátási körébe tartozó szülők szemszögéből, Fejlődésneurológiai Továbbképző Tanfolyam “Fogjunk össze!” 2016. március 31 – április 2.
 • Viktor Bauer - Judit Schultheisz - Bernadett Kereskényi: Neuro-hydrotherapy in earlychildhoodintervention, 14th International ChildNeurologyCongress, Amsterdam, 2016.05.05.
 • https://gezenguz.hu/neuro-hidroterapia/neuro-hidroterapia-a-kora-gyermekkori-gyermekkori-hidroterapia-lehetseges-utjai/ 2021.02.21. 19.50 - a linken letölthető a publikáció, Szerző: Dr. Schultheisz Judit gyermekorvos, Kereskényi Bernadett gyógytornász, Gézengúz Alapítvány, Budapest, Cím: Neuro-hidroterápia, a koragyermekkori – gyermekkori hidroterápia lehetséges útjai
 • Publikáció: Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2011. november

 

Az összefoglalót készítette

Demetrovics Beatrix, Medved Eszter, Molnárné Mester Gabriella, Nagy Bernadett, Vig Andrea

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.